Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Älskade hyacint – en färggrann och elegant doftexplosion

Varför är vi så glada för hyacinter till jul? Dels är de lätta att driva upp, samtidigt är de mycket tacksamma att sköta och trivs förhållandevis bra. Här har vi samlat fakta om en av våra älskade julblommor hyacinten.


en kvinna i en lila tröja håller i en stor mångfärgad bukett hyacint

Hyacintens namn

Visste du att hyacinten sägs ha fått sitt namn av den grekiske hjälten Hyakintos. Han drog till sig både guden Apollo och västanvinden Zefyros kärlek. I svartsjukedramat som uppstår blåser Zefyros på Apollos diskus som träffar Hyakintos så olyckligt att han dör. Apollo skapade därefter hyacinten ur Hyakintos blod.

en liten keramisk kanna fylld med rosa hyacint står på ett bord

Doftande perenn

Egentligen är hyacinten en perenn – flerårig – vårblomma som förgyller rabatten med sin färgprakt tidigt på året, men för oss svenskar är hyacinten mer populär som julblomma. De finns i en mängd olika färger och alla doftar olika mycket, numera har de flesta en doftkod på krukan eller etiketten.

en kvinna håller i ett stort arrangemang som innehåller hyacint tillsammans med andra vårblommor

Populär julblomma

Hyacinten tillhör en av våra mest populära julblommor och det säljs mellan 10 och 11 miljoner under december månad.

Hyacinten kom till Sverige på 1600-talet och har sitt ursprung i området vid Turkiet och Syrien.

I Sverige odlar vi sällan egna lökar utan de köps in från Holland. De hyacinter som odlas här drivs upp ur importerade lökar.

På blomsterspråket betyder hyacinten vaknande, spirande och gryende kärlek.

olika lökväxter är utspridda ovanpå tidningar. det finns ett par keramikkrukor bland blommorna och en stor vattenkanna i mässing i mitten av bilden

Är hyacinten giftig?

Hyacinten är giftig om man skulle ge sig på att äta den i större mängder, vilket beror på att den innehåller alkaloider. Om ett barn skulle få i sig hyacint bör du kontakta Giftinformationscentralen 010-456 6700 för att få råd. Även våra fyrbenta vänner kan reagera om de tuggar på själva löken, placera hyacinter och andra julblommor så att de inte kommer åt dem. Kontakta din veterinär om du misstänker att ditt husdjur fått i sig någon giftig växt.