Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Skötselråd för krukväxter

Blommor och gröna växter ger hemmet liv och hjälper oss att må bra. Här får du skötselråd och tips på hur du sköter om dina blommor och växter så att de håller sig fina och fräscha länge.

Vill du överraska någon du tycker om? Skicka en krukväxt som är till glädje länge.

Hos oss kan du också beställa hem en orkidé eller andra fina plantor.


krukväxter som blåa hyacinter och rosa hyacinter

Titta på bladen

Bladen kan säga mycket om hur en planta mår. Gulnar bladen? Det är ofta ett tecken på övervattning eller för lite ljus. Många plantor blir lite dystra under det mörka vinterhalvåret men hämtar sig igen när ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre. Har plantan täta blad kan de undre få för lite ljus och vissna. Då är det bara att knipa av dem.

monstrea planta som står i en kruka

Plantera ut

Finns det något mer fantastiskt än vårens första värmande solstrålar och vårblommorna börjar dyka upp? Då vill vi omge oss med pärlhyacinter, krokus och penséer i alla underbara färger. Tips! Har du vårlökar i kruka som vissnat ner? Släng dem inte. Plantera i stället ut dem i trädgården så kommer de tillbaka nästa år och du kan njuta av dem igen!

spraya dina växter med vatten

Växter behöver ljus

En bra tumregel är att plantor som blommar behöver mer ljus än plantor som inte blommar. Gröna växter bör inte placeras i direkt soljus, till skillnad från blommande plantor som helst ska stå i ett fönster så att de kan få ordentligt med ljus hela dagen.

vattna dina plantor

Hur ska jag vattna?

En blommande planta som står i ett fönster behöver vattnas ofta. Den ska inte övervattnas men jorden får gärna hållas är fuktig. Rinner vattnet genom innerkrukan, häller ut det så att det inte står kvar i ytterkrukan. Men det finns undantag. Ett exempel är orkidé som ska vattnas väldigt sparsamt. Plantor som inte blommar behöver inte ha vatten varje dag. Låt den torka ut lite innan du vattnar den igen.

vacker stor monstrea i ett fönster

Ge växterna näring

Under sommarmånaderna är det bra att ge blomstrande plantor få näring vid varje gång vattning. Under resterande månader räcker det med näring en gång i veckan. När det kommer till gröna växter räcker det med näring en gång i veckan under sommarmånaderna och en gång i månaden under resten av året.

olika krukväxter

Plantera om dina blommor

Efterhand som växten suger åt sig jordens näring mår den bra av att planteras om. Ta bort all gammal jord, rengör krukan och tillsätt ny, näringsrik jord och kanske också en lite större kruka.