Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Dekorera vackert med hyacinter

Går det att ha en lökväxt utan att plantera den i en vanlig kruka? Ja, en av våra mest älskade julblommor går utmärkt att dekorera med på flera olika sätt. Vi ger dig våra fem bästa tips på hur du skapar en färggrann och doftande juldekoration.


En julgrupp med vita hyacinter. Hur du kan dekorera med hyacinter

Gör en egen väldoftande julgrupp

Att plantera hyacinter tillsammans med andra blommor som amaryllis, minijulstjärnor och olika lågväxande suckulenter blir en effektfullt arrangemang. Lägg grön- eller kuddmossa för att fylla upp mellan växterna, det blir både dekorativt och hjälper samtidigt till att behålla fukten i planteringen. Några vackra grenar som du hittat i naturen och några fina dekorationsdetaljer blir pricken över i:et. Varför inte skapa en stor samplantering där du planterar flera lökar i samma kruka, effekten blir slående!

Blåa hyacinter, lila hyacinter, orangea hyacinter och vita hyacinter i en glasvas i en fönsterkram

Häng hyacinter i ditt fönster

Precis som med amaryllis kan du skära av din hyacint från löken och hänga den i ett fint band i fönstret och vattna ner i den ihåliga stjälken. Det är även fint att klä löken med mossa som du fäster med dekorativ ståltråd eller ett grovt snöre, tänk på att vattna löken ordentligt först. Häng gärna upp flera hyacinter på olika höjd och vattna genom att spraya försiktigt på mossan någon gång i veckan. Eller varför inte blanda med amaryllis som hänger upp och ner i stjälken?

Vita hyacinter och ljus lila hyacinter i en fönsterkarm

Hyacint i glasvas

Lökväxter är snygga även i glasvas där du kan njuta av hela växtens prakt. Skölj försiktigt av all jord från löken, var rädd om de känsliga rötterna, sätt sedan löken överst i vasen och fyll på med vatten. Det finns speciella hyacintvaser men du kan egentligen använda vilken vas som helst, det viktiga är att det bara är rötterna som kommer i kontakt med vattnet.

Ljus rosa hyacinter, vita hyacinter, blå lila hyacinter och aprikosa hyacinter i en kvinnas famn

Minimera doften

Älskar du hyacinter men tål du inte doften? Du kan minimera den starka lukten genom att ställa några hyacinter i botten på en hög glasvas. Lägg lite dekorationssten eller luftig mossa i botten där rötterna kan få vatten utan att löken blir skadad, det mesta av doften stannar då kvar nere i vasen. Ett annat tips är att använda dig av en glaskupa och helt enkelt stänga inne doften av ditt arrangemang.

rosa hyacinter i en kopp

Använd hyacinten som snittblomma

Har du varit lite väl frikostig med vattnet? Då kan du skära av den långa ranka blomstängeln och sätta den i en vanlig vas, fyll på med pärlhyacinter, ranunkel och kanske ett par grankvistar för ett effektfullt arrangemang.

duka ditt julbord med vita hyacinter

Bonus tip!

You can also use hyacinths to create a beautiful table setting that works well for Christmas, you can find more about how FloristFia has made an effective table setting below!