Skicka blommor

Lysande påskliljor

Gul påsklilja

Påskliljan härstammar från Europa men spreds snabbt till Iran och Nordafrika. Därefter har den spridits till stora delar av världen med sina 50 arter. I Sverige upptäcktes den år 1768 i Mycklanäs som ligger i Småland. Det är en lökväxt och blomman kommer från amaryllisfamiljen med släktnamnet Narcissus. 

Påskliljans har en stjärnformad huvudkrona som kallas för kalk samt att den har en bikrona som går under namnet trumpeten. Den har smala gröna blad, färgen på blomman är oftast gul eller vit. Några av arterna heter King Alfred, Salmon Trout och Golden Ducat. Den levereras oftast som krukväxt men kan planteras efter blomning om temperaturen är över +0 grader. Den kräver lite vatten och en ljus plats där det även ska vara svalt. Det är en blomma som doftar gott och som Narcissen relateras till påsken därav sitt namn påsklilja, den säljs hos floristerna kring påsken som brukar ligga runt månaden april eller maj.

Påskliljans betydelse

Ordet narciss kommer från grekiska som betyder bedövning eller förlamning. Växten användes till avkok och gav en nästan förlamande men rogivande känsla.

Enligt blommans språk har påskliljan två olika betydelser, den första är, jag älskar men inte dig. Den andra innebörden är, min stolthet. Däremot sägs det att släktnamnet Narcissus kommer från den bildsköne ynglingen Narcissus som förälskade sig i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga sin egen bild blev han förtvivlad och tog sitt eget liv. Men Gudarna förvandlade honom till en blomma – narcissen.

Påskliljor

Kundservice