Mitt konto

Skötselråd för hyacinter

Lökväxter är tacksamma och lättskötta, precis som med amaryllis är det lättare att vattna för mycket än för lite. Vi delar med oss av våra fem bästa tips för att du ska får njuta av hyacintens färgsprakande väldoft under hela julen.

Ett vitt fönster med flera glasflaskor och glasvaser, i en av dem står en färgsprakande hyacintbukett i blått, aprikosrosa, vitt och lila

Hur sköter och vattnar jag min hyacint?

Det viktigaste är att knoppen ska synas när du väljer hyacinter, annars kan det vara svårt att få dem i blom. Låt alltid löken sticka upp en bit ur jorden, det gör att den inte ruttnar lika lätt. Vattna dina hyacinter med jämna mellanrum så att jorden håller sig fuktig, undvik att hälla vatten direkt på löken. Om stjälken börjar luta kraftigt gör du klokt i att stötta den med en blomsterpinne. Om den trots allt blivit för lång kan du klippa av den och sätta i en vanlig vas istället.

Var ska jag placera min hyacint?

Hyacinter trivs bra i ljust läge, men de gillar inte direkt solljus (vilket inte är ett problem under den mörka årstiden). De trivs bra både i fönsterkarmen såväl som på ett bord längre in i ett rum.

På en gammal sliten träbänk står sex stycken terrakottakrukor med vita hyacinter planterade i dem, kring löken ligger det lite grönmossa
På ett vitt fönsterbräde står sex glasvaser med hyacinter planterade i dem. Runtomkring vaserna ligger kottar som både sitter fast på grenar och ligger löst i klungor.

Ge hyacinten ett längre liv

Om hyacinten är på väg att börja blomma lite för tidigt för din smak kan du hejda den genom att sätta den i kylskåpet eller i ett frostfritt uterum. Håll jorden fuktig under tiden i kylan och ta helt enkelt ut den när du vill sätta igång blomningen. Vid behov kan den kan stå i kylskåpet i flera veckor.

Stark doft

Hyacinter har i allmänhet en mycket stark doft. Blomman är besvärande för många allergiker, faktiskt listad som en av de värsta allergibovarna av Astma och allergiförbundet. Men det finns varianter med mildare doft. Det är framförallt de vita hyacinterna, till exempel den vanliga ”White Pearl” som är lite snällare. Läs våra tips om hur du kan göra för att stänga inne doften här.

På ett snötäckt runt bord i metall står två gråa krukor med planterade hyacinter. Som dekoration ligger ett par kottar och några lila glittriga stjärnor, längs kanten hänger lite vita lavar nonchalant utslängda.
På en uppslagen morgontidning ligger olika lökväxter utlagda, en vatten kanna i mässing står i mitten och det ligger någon kruka och glasvas bredvid. Det är dags att plantera hyacinter.

Bonustips!

Spara gärna löken och plantera ut den på våren. När din hyacint blommat färdigt klipper du av blomstängeln eller låter den vissna ner för att sedan dra upp den. Låt löken stå ljust, vattna och ge näring så att den kan växa till sig. När frostrisken är över kan du plantera ut lökarna och låta bladen vissna ner, då får löken all kraft och näring. Året därpå kommer du åter kunna njuta av att se din vackra hyacint blomma.Dags att skicka julblommor? Här är några av våra favoriter!