Banner hyacinter

Älskar du också hyacinter?

Vet du hur hyacinten sägs ha fått sitt namn? Enligt en gammal sägen skulle den grekiske guden Apollon lära greken Hyakinthos hur man kastar diskus. Det gick dock så illa att Hyakinthos träffades av ett kast och dog. På platsen där han dog och hans blod droppade på marken växte blommor upp och detta var alltså hyacinterna.

Hyacinter med lök
Hur varmt?

Sätt gärna dina hyacinter svalt under natten så förlänger du blomningstiden.

Vita hyacinter
Hur mycket vatten?

Vattna dina hyacinter med jämna mellanrum så att jorden håller sig fuktig. Om stjälken börjar luta kraftigt gör du klokt i att stötta den med en blomsterpinne.

Hyacinter i fönster
Trivsel

Hyacinter trivs bra i ljust läge, men de gillar inte direkt solljus (vilket inte är ett gigantiskt problem under den mörka årstiden). De trivs bra både i fönsterkarmen såväl som på ett bord längre in i ett rum.

Hyacinter på utebord
Ge hyacinten ett längre liv

Om hyacinten är på väg att börja blomma lite för tidigt för din smak kan du hejda den genom att sätta den i kylskåpet. Håll jorden fuktig under tiden i kylan och ta helt enkelt ut den när du vill sätta igång blomningen. Den kan faktiskt stå i kylskåpet i flera veckor.

Hyacinter i kanna
Stark doft

Hyacinter har i allmänhet en mycket stark doft. Blomman är besvärande för många allergiker, faktiskt listad som en av de värsta allergibovarna av Astma och allergiförbundet. Men det finns varianter med mildare doft. Det är framförallt de vita hyacinterna, till exempel den vanliga ”White Pearl” som är lite snällare.

Hyacinter på bord
Giftig?

Hyacinten är giftig om man skulle ge sig på att äta den i större mängder, vilket beror på att den innehåller alkaloider. Om t ex ett barn skulle få i sig hyacint bör du kontakta Giftinformationen 010-456 6700 för att få råd.

Dags att skicka julblommor?

Nu kan du skicka fantastiska julblommor för att önska God Jul. Våra florister är professionella, utbildade experter som tar hand om din beställning och levererar den ända fram till dörren. Välj en av favoriterna bland våra hyacinter eller se hela vår julkollektion här.

Kundservice