Skicka blommor

Doftande hyacint

Hyacint

Hyacint är egentligen en vårblomma, men vi har tagit den till våra hjärtan som en typisk julblomma. Detta tack vare att lökarna numera värmebehandlas, vilket påskyndar blomningen så att hyacinten kan glädja oss redan till jul.

Hyacint är en flerårig lökväxt som ursprungligen kommer från områden i Turkiet och Syrien. Den kom förmodligen till Sverige redan på 1600-talet. Den finns i en mängd olika varianter med doftande blommor i blått, vitt, cremefärgad, rosa och lila nyanser. De vanligaste sorterna i butikerna vid jultid är pink pearl, delfs blue och white pearl. Hyacinten växer sig normalt cirka 20 cm hög.

Enligt en gammal sägen skulle den grekiske guden Apollon lära greken Hyakinthos hur man kastar diskus. Det gick dock så illa att Hyakinthos träffades av ett kast och dog. På platsen där han dog och hans blod droppade på marken växte blommor upp och detta var alltså hyacinterna.

Hyacinter med olika stark dorft

Hyacinter har i allmänhet en mycket stark doft. Blomman är besvärande för många allergiker, faktiskt listad som en av de värsta allergibovarna av Astma och allergiförbundet. Men det finns varianter med mildare doft. Det är framförallt de vita hyacinterna, till exempel den vanliga ”White Pearl” som är lite snällare. Hyacinten är dessutom giftig om man skulle ge sig på att äta den i större mängder, vilket beror på att den innehåller alkaloider

Plantera din egen hyacint

Om du ska plantera hyacinter själv bör du vara ute i god tid för att få dem i blom lagom till jul. Cirka 10-12 veckor är att rekommendera. De ska planteras i små krukor med väldränerad jord. Plantera dem så att spetsen och en bit av löken sticker upp över jordytan. Placera sedan din kruka svalt och helt mörkt. Om det inte är mörkt så växer inte knoppen och då kommer inte blommorna upp ur bladen. Jorden ska hållas lätt fuktig men inte blöt. Efter 10 veckor är det dags att ta fram krukan i dagsljus och värme. Bladen bör då ha växt till cirka 5 cm.

Placera dina hyacinter ljust, dock inte i fullt solljus. De trivs både i fönster och en bit in i rummet. Ställ gärna hyacinter svalt över natten för längre hållbarhet under blomningstiden. Fortsätt att vattna sparsamt men med jämna mellanrum så att jorden håller sig lätt fuktig. Om stjälken börjar rangla iväg stöttar du den enkelt med en blompinne.

Skulle din hyacint vara på väg att blomma lite för tidigt kan du hejda blomningen genom att sätta den i kylskåpet. Behåll jorden fuktig under tiden och ta ut den i rumstemperatur när du anser att det är dags för den att blomma. Den kan stå i kylskåpet i flera veckor faktiskt.

På hösten går det också att köpa fördrivna lökar och planterade hyacinter, för den som inte kommer ihåg att vara ute i god tid, eller inte vill lägga ner så mycket energi på att driva fram sina egna hyacinter.

Hyacint är förvisso en flerårig växt, och det går att få löken att blomma om. Men generellt sett så brukar andra blomningen bli ganska klen, så det bästa är nog att börja om från början med helt nya lökar året därpå.

Kundservice