Mitt konto

Gerbera – slående vacker och hållbar

Rosa gerbera

Gerbera är en av våra allra mest älskade snittblommor. Det finns nog inte en florist som inte alltid har gerbera i sin butik, ofta i många former och färger. Det finns flera skäl att älska gerberan. Framförallt är den slående vacker, men den är också lättskött och hållbar som snittblomma. Vilket gör att den hamnar på topplistan över mest sålda snittblommor världen över, närmare bestämt på 5:e plats.

500 färgnyanser av gerbera

Gerbera tillhör familjen korgblommiga växter. Blomman finns i en uppsjö färgställningar och varianter. Det finns runt 200 sorter, och det är inte bara färgerna som varierar. Det finns mindre och större, med dubbla eller enkla kronblad, krusiga eller bredare kronblad. Det finns också över 500  färgnyanser i spektrat vitt, rosa, gult, orange och rött. Samt gerbera som är vackert flerfärgade.
Gerbera växer vilt i Sydamerika, Afrika och tropiska delar av Asien. Men det är bara ett fåtal arter som är vildväxande. Merparten av Gerbera-arterna är odlade. De odlade sorterna finns både som krukväxt och snittblomma, och är oftast en korsning av två sydafrikanska arter, Gerbera jamesonii och Gerbera viridifolia.

Gerbera upptäcktes i Sydafrika

 
Gerbera upptäcktes på 1800-talet i Sydafrika. Blomman är uppkallad efter den tyska läkaren och botanisten Traugott Gerber, som dessutom var bekant med vår egen Carl von Linné. I slutet av 1800-talet tog en engelsk botanist med sig gerbera hem till en botanisk trädgård i Cambridge. Mannen var R. Jameson som också har fått ge namn till en av de vanligaste sorterna, Gerbera Jamesonii. Engelsmän och fransmän satte sedan igång med förädlingsarbetet vilket resulterade i färgsprakande stora blommor med långa kraftiga stjälkar, perfekta som snittblomma.

orange gerbera

Förädling gav gerbera som krukväxt

 
Förädling har skett kontinuerligt och för ett par decennier sedan lyckades man också få fram en art som lämpar sig som krukväxt. Utmaningen med det var att lyckas odla fram en kompaktare variant med betydligt kortare stjälkar, då de långa stjälkarna gärna gör att blommorna nickar om de inte får stöd. Fokus på förädlingen har på senare tid främst varit att få fram en snittblomma som håller extremt länge, upp till 3 veckor. Växthusen gör det fullt möjligt att anpassa ljus och temperatur så att gerbera kan odlas året runt. Därför kan vi också alltid njuta av gerbera här hemma.

Gerbera som nyttoväxt


Genom forskning och tester har man upptäckt att gerbera och en hel del andra växter kan bidra till ett hälsosammare inomhusklimat. Förutom att de bidrar till det mentala välbefinnandet påverkar de också luftfuktigheten i positiv riktning och minskar den statiska elektriciteten. Det mest fascinerande är dock att gerbera hjälper till att rensa ut oönskade flyktiga ämnen i ett rum, den absorberar helt enkelt ämnen som t ex formaldehyd, bensen och trikloretylen. Detta är något som bland annat NASA har forskat på i syfte att förbättra luftkvaliteten på rymdskepp.

Sköt om dina gerbera

Gerbera som snittblomma är mycket hållbar om du sköter om den rätt. När du kommit hem ska du ge blommorna ett färskt snitt och sätta dem i en vas med ljummet vatten. Tillsätt gärna blomsternäring. Blomman är känslig för bakterier så det är extra viktigt att vasen är helt ren. Du bör inte ställa gerbera för varmt eller i fullt solljus. De ska inte heller vara i närheten av frukt som utsöndrar syra som blommorna inte mår bra av. Om blommorna börjar sloka bör du snitta om dem och ställa dem i nytt vatten i en helt ren vas.
Gerbera som krukväxt behöver en hel del omsorg för att trivas. Den vill stå ljust året om och kan med fördel ställas på balkong eller i trädgårdsrum under sommaren. Men alltför starkt solljus gör att den blommar över snabbare och riskerar att torka ut. Gerberan vill inte ha det för blött eller för torrt, så lagom med vattning på regelbunden basis är idealiskt. Den mår också särskilt bra av lite växtnäring under sommarhalvåret, varje eller varannan vecka.

Gerbera i olika färger