Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti
Mitt konto

Dahlia – sensommarens drottning

Dahlior med sin färgsprakande charm är en helt fantastisk blomma. Den blommar under juli och augusti och gör sig otroligt vacker i en sensommarbukett.

Dahlior är en älskad blomma, särskilt som trädgårdsväxt, men också som snittblomma på sensommaren och hösten.

Dahlia, en av våra mest älskade snittblommor

Dahlia som snittblomma

Så sköter du om dina dahlior

1. Rensa stjälken från blad så att de inte hamnar i vattnet. När bladen ligger i vattnet bildas bakterier som påskyndar nedbrytningsprocessen.

2. Ge stjälken ett nytt snitt innan du sätter den i vatten, så att blomman kan ta upp vattnet ordentligt.

3. Ett trick du kan använda är att sätta stjälkarna i nästan kokhett vatten i någon timme först. Detta sägs förlänga dahlians hållbarhet.

4. Sätt dem sedan i kallt vatten med blomsternäring i. Och byt gärna ut vattnet varje dag, så kan du njuta av dina dahlior extra länge.

Så planterar du dahlia i kruka?

1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.

2. Fyll krukan med planteringsjord och sätt knölen 10 cm under jordytan. I mars-april är en bra tid att väcka knölarna till liv.

3. Ställ din dahlia på en ljus och sval plats.

4. Vattna sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden. När din dahlia i kruka börjar växa till sig är det viktigt att vattna regelbundet, de trivs nämligen inte med att torka ut. Dessutom finns större risk för mjöldaggsangrepp om plantor i kruka fått torka ut upprepade gånger.

Dahlia i kruka
Dahlior i bukett

Dahlia i blomsterarrangemang

Dahlian är en mycket uppskattad snittblomma. Den passar utmärkt alldeles för sig själv, kanske i en underbar bukett med blandade varianter eller samma sort.

Den passar såklart även som inslag i en sensommarbukett tillsammans med andra blommor.

Det är lätt att lyckas med dahlior i blomsterarrangemang och det går utmärkt att blanda olika dahliasorter. Låt dig inspireras av deras färger och fantastiska former.

I den här buketten har vi blandat mörkrosa dahlior och santini tillsammans med aprikosa rosor och röllikor. Och såklart säsongens gröna.

Dahlior i små vaser

Pynta din sensommarfest med dahlior. Samla ihop dina små vaser och placera ut på bordet med varsin dahlia i.

Gör din bordsdekoration färgsprakande med dahlior i massor med färger och former eller välj en färg som passar festens tema. Det kommer garanterat imponera på dina gäster.

Dahlior i vaser