Dahlia

Dahlia

Dahlia – sensommarens drottning

Dahlior är en älskad blomma, särskilt som trädgårdsväxt, men också som snittblomma på sensommaren och hösten. Dahlia kan se väldigt olika ut, men det finns cirka 30 olika arter och dessutom många varianter inom dessa arter. De förekommer i tropiska områden i Amerika, och framförallt i Mexico, där indianerna ursprungligen använde rotknölarna i sin kost. Dahlian har fått sitt namn från den svenska naturvetaren och läkaren Anders Dahl, som var samtida med Carl von Linné.

Dahlior kan variera väldigt mycket utseendemässigt, blomman finns i nästan alla upptänkliga färger och former. Det finns allt från små så kallade topmix dahlior som bara är någon centimeter stora till dekorativdahlior som är nästa lika stora som assietter. Formen varierar kraftigt, kaktusdahlior är som det hörs på namnet taggiga, popmpomdahlior är runda som bollor och så har vi både näckrosdahlior och piondahlior som förstås har fått sina namn av en tydlig anledning.

Dahlian härstammar från tropiskt klimat

Eftersom dahlian härstammar från ett varmt klimat är de förstås känsliga för köld. Så att odla dahlia kräver viss omsorg. Det första du ska tänka på är att handla riktigt färska lökar som inte legat för länge på en hylla och skrumpnat, köp dina dahliaknölar så fort de kommit ut i handeln. Kolla på dem så att de har ”ögon” det som senare ska bli skott. När du tagit hem dem kanske det inte ännu är tid för plantering, då bör du förvara dem torrt och sval och inte instängt, tills det är dags.
Du kan plantera dahlior på sin tänkta växtplats så fort nattfrosten är över, men det kan också vara en god idé att förodla dem inomhus ett par veckor, för att de ska blomma tidigare och längre.

Dahlior behöver mycket sol och värme, så det är viktigt att välja rätt plats att plantera dem på. De vill också ha välgödd och kraftig jord som är väldränerad. Du bör även tillföra extra gödning under växtperioden. Du planterar blommorna grunt, och därför kan de också behöva extra stöd när de vuxit upp, så att de inte välter.

På hösten är dahliorna också extra känsliga för den första nattfrosten, så håll koll på temperaturen ordentligt. De kan nämligen fortsätta att blomma i lugn och ro ett bra tag till om du bara skyddar dem från de första frostnätterna genom någon form av övertäckning. När frosten sen sätter in på riktigt och blommorna blir bruna och fula är det verkligen dags att ta upp knölarna. Ta upp dem försiktigt, de är känsliga, låt lite jord vara kvar runt knölarna och klipp av de bruna bladen och stjälkarna. Sen lägger du dem på en bädd av torvströ och täcker med ytterligare torv. De förvaras sedan svalt, mörkt och torrt tills det är dags att plantera igen. Om du har planterat dina dahlior i krukor tar du förstås in hela krukan och låter det torka under vintern.

Det finns också dahliafrön att så nuförtiden. Om du förodlar dessa kommer de att ge tidiga, låga sommardahlior som passar bra i urnor och krukor. Dessa dahlior utvecklar också med tiden knölar som du kan plocka upp och plantera om nästa säsong.

Dahlian är en fantastisk snittblomma

Dahlian är som sagt också en mycket uppskattad snittblomma. Den passar utmärkt alldeles för sig själv, kanske i en underbar bukett med blandade varianter eller samma sort. Men förstås också som inslag i en höstbukett tillsammans med andra blommor.
Dahlior ska precis som andra snittblommor ges ett färskt snitt innan de sätts i vatten.

Ett trick du kan använda är att sätta stjälkarna i nästan kokhett vatten i någon timme först. Detta sägs förlänga blommans hållbarhet. När du plockar upp dem ska du ta bort lågtsittande blad så att de inte hamnra i vattnet. Sätt dem sedan i kallt vatten med blomsternäring i. Och du bör gärna byta vatten varje dag för att kunna njuta av dina dahlior så länge som möjligt.