Skicka blommor

[Fång med amaryllis]

Älskade amaryllis

Amaryllis är en av våra mest älskade julblommor. Blomman är intimt förknippad med julen och den variant som är allra mest populär är den röda. Men det har inte alltid varit på det sättet. När amaryllis först kom hit som en vanlig krukväxt betraktades den främst som en blomma för vårvintern. Och längre söderut i Europa hittar man amaryllis ofta i rabatterna på vårkanten, tillsammans med andra vårlökar.

Tusentals varianter

Amaryllis finns i en uppsjö varianter. I Holland registrerar man alla löksorter och har räknat till 1281 namngivna varianter på Amaryllis.

Amaryllisens ursprung

Amaryllisen kommer också ursprungligen från Sydafrika, och därifrån kom de första vilda varianterna till Europa redan i början på 1700-talet. På 1800-talet började man förädla blomman. Man korsade olika arter för att få fram ännu större och mer blomrika varianter. Man experimenterade också med färgställningar och 1904 kom den första helt vita amaryllisen.

Värmebehandling av lökar

Att vi kan få blommande amaryllis till jul är tack vare att man efter andra världskriget började odla och exportera lökar från Sydafrika till Europa. Dessa lökar var lättare att få i blom då de hade fått tillräckligt med värme på det södra halvklotet. Detta åstadkommer man alltså nu på konstgjord väg. Det finns olika varianter av lökar, de som är ”fördrivna” i värme i syfte att möjliggöra blomning i tid till jul, men det finns också opreparerade sorter som blommar först senare under vintern eller till våren. Om du vill ha en blommande amaryllis till jul bör du köpa en preparerad lök och sätta den i mitten av november, alternativt köpa en lök som redan är planterad och på gång.

Vaxad amaryllislök

Sköt om din amaryllislök

Välj din lök med omsorg, se till att den inte är skadad eller mjuk. När du sen kommit hem med den kan du plantera rötterna i vatten över natten, dock ej hela löken. Dagen därpå sätter du löken i jord, vanlig blomjord går bra. Välj en stadig kruka, då amaryllisen växer sig hög, för att undvika att den välter. Vattna sedan igenom jorden ordentligt och ställ sedan krukan varmt och mörkt. Håll upp med vattning tills stjälken börjar sticka upp, vilket tar cirka en vecka. Efter detta ska du vattna sparsamt. När amaryllisen sedan blommar kan den ställas svalt. Blomman tål mycket ljus, men ska helst inte stå i direkt sol.

Låt löken vila

När blomningen är över skär du bort stängeln och väntar på att fler dyker upp. När alla stänglar blommat färdig ska du öka på med vatten och börja ge lite näring varje vecka. Under sommaren kan du gärna ställa krukan i trädgården i halvskugga, fortsätt att vattna och gödsla under denna period. I början på hösten ska du dock sluta vattna helt och låta bladen vissna. Ställ krukan svalt och mörkt för att låta din amaryllis vila. Framåt vårvintern kommer sedan förhoppningsvis en ny knopp och den blommar om.

Amaryllis i krukor

Famn full av amaryllis Skicka blomsterbud med amaryllis
Julblommor som blombud Se alla våra julblommor
Julstjärnor i kruka i fönster Julstjärnan - en riktig klassiker
Kundservice