Sofie med amaryllis

Så lyckas du med amaryllis

Amaryllis är en av våra allra mest älskade julblommor. Här i det kalla Norden är de framförallt vanliga som krukväxter, även om det går utmärkt att plantera dem i trädgården när vädret blir varmare. Och visst är de imponerande? Det är därför det är så trevligt att de är en av de mest lättskötta lökväxter du kan tänka dig. De får ofta fullt blommande stora blommor på bara 5 veckor från att du planterar dem. Så om du bara planerar lite grann kan du få tjusiga blommande amaryllis till jul, från enkla lökar.

Amaryllis i korg

Så lyckas du med din amaryllis

Det första du ska göra är välja amaryllislök med omsorg. Om du vill att den ska blomma till jul bör du välja en som är förbehandlad och plantera den i mitten av november. Kontrollera att den inte är mjuk eller skadad på något sätt. Du kan förstås också köpa en lök som redan är planterad på kruka. Om du vill att amaryllisen ska blomma senare (om du planterar tidigare) kan du förstås välja en obehandlad lök. När du kommer hem ska du sätta rötterna i vatten, var noggrann med att bara rötterna får vatten, inte löken. Låt stå en dag. Dagen efter sätter du löken i jord, vanlig blomsterjord fungerar utmärkt. Tänk också på att välja en stadig kruka. Amaryllisen kommer att växa sig hög och du vill undvika att krukan är för liten och lätt så att blomman välter. Vattna jorden ordentligt och sätt sen krukan varmt och mörkt. Nu ska inte amaryllisen ha mer vatten förrän stjälken börjar sticka upp, vilket tar cirka en vecka. Efter detta ska du vattna sparsamt. När amaryllisen väl blommar trivs den bättre där det är svalt. Blomman tål mycket ljus, men ska helst inte stå i direkt solljus.

Få amaryllis att blomma igen

När blomningen är över skär du bort de vissna blommorna och väntar på att fler ska komma fram. När alla stjälkar har blommat färdigt ska du börja vattna lite mer och ge lite näring varje vecka. När du kommer till sommaren kan du gärna sätta ut krukan i trädgården, där den trivs bäst i halvskugga. Fortsätt att vattna och ge näring under den här perioden. Så till hösten slutar du vattna helt. Låt bladen vissna och sätt krukan svalt och mörkt för att låta amaryllisen få sin vila. Framåt vårvintern kan du sedan se fram emot de nya knopparna och så småningom ännu en blomning lagom till jul.

Amaryllis i fönster
Kundservice