Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Julinspiration: Advents- och julkrans

Ett av de första tecknen på att julen nalkas är den traditionella julkransen som många hänger på dörren. Inte så konstigt kanske, att vi när hela naturen går i ide vill pigga upp oss med något friskt och grönt. Och om kransen görs av friskt material kommer den både pryda dörren och lukta gott.


julkrans

Bra material till julkransen

En julkrans görs ofta av naturmaterial som gran, halm, kvistar, blad, löv och bär. Ofta har den fina band som både fungerar som dekoration och för upphängning. En konstgjord krans kan förstås tas fram år efter år, men visst är det lite charmigare med en julkrans i naturmaterial? Den traditionella julkransen är ofta rund, men den kan likaväl vara hjärtformad eller till och med stjärnformad och den kan hängas på dörren eller användas som bordsdekoration.

julkrans adventljusstake vita rosor

Julkrans som adventljusstake

I Sverige sätter vi fyra likadana ljus i vår adventsljusstake. Vita, röda, eller till och med gröna kan ljusen vara. Men i vissa andra länder är de tre första ljusen lila, vilket symboliserar hopp, fred och kärlek. Det sista ljuset är rosa, vilket betyder glädje.

röd julkrans

Ta hand om din julkrans

Kransar av naturmaterial gillar inte värme, så undvik direkta värmekällor och direkt solljus. Om du vill ha den inomhus kan du få den att hålla längre genom att duscha den regelbundet med en blomspruta.

julgransar juldekor julkrans

Varför julkrans till jul?

Julkransen har en lång historia som går ända tillbaka till de gamla perserna. Den gången var kransen en symbol för makt och framgång. I Hellas användes lagerkransen för att hedra vinnarna i de olympiska spelen och i romarriket använde kejsarna dem som segerkrans. Kopplingen mellan de gamla antika sederna och vår tids julkrans är kanske inte uppenbar. Men det sägs också att de vinnande olympierna hängde upp kransen på väggen som en trofé, vilket kan vara en av anledningarna till att vi idag hänger upp julkransen på en vägg eller en dörr.

julkrans som adventljusstake

Julkrans på bordet

Har du tänkt på att du kan använda en julkrans som basen i en riktigt fin dukning? Lägg kransen i mitten av bordet och bygg utåt med grane, mossa eller annat som passar till din stil. Om du vill få lite höjd på arrangemanget kan du sätte en vad med en vacker bukett i mitten av kransen. Lägg in några härligt röda juläpplen eller polkagrisar i arrangemanget, det glädjer både liten som stor när det går att äta av dekorationen. Fyll på med ljuslyktor eller ljusstakar och du har fått en härligt stämningsfull dukning. Tänk på att naturen har mycket vackert att bjuda på vid denna tiden på året!

 

 

 

Vill du beställa en vacker julkrans?

Om du vill ha en vacker krans men inte har tid att göra en själv, kan du beställa en från oss. En professionell florist binder din krans och levererar den ända fram till dörren.