Skötselråd snittblommor

Skötselråd för snittblommor

Det är inte bara blommornas kvalitet som avgör hur fina de är och hur länge de står. Det finns enkla saker du kan göra för att din bukett ska hålla sig fräsch och vacker längre. Här kommer några tips!Vas och vatten

Se alltid till att vasen du valt åt din bukett är ren. Diska den gärna om den stått tom ett tag, så att damm och eventuella bakterier som kan förorena vattnet försvinner. Plocka bort blad som riskerar att hamna under vattenytan, annars kommer de att orsaka bakterier som är skadliga för blommorna. Håll vattnet rent genom att byta ut det varje dag.

Varmt eller kallt vatten?

Vilken temperatur vattnet bör ha beror på blomman. Rosor vill ha varmare vatten medan tulpaner trivs i svalare. En bra tumregel är att gå efter stjälken. Mjuka stjälkar vill ha kallt vatten, upp till 20 grader. Medelhårda stjälkar mår bäst i ljummet vatten, upp till 30 grader och hårda stjälkar i varmt vatten, upp till 60 grader. Innehåller buketten blandade blommor med både hårda och mjuka stjälkar är det bästa att sätta dem i ljummet vatten.

Ny snittyta

Innan du sätter dina blommor i vatten är det bra att ge dem en ny snittyta. Under tiden utan vatten har förmodligen snittytan torkat lite och genom att snitta den på nytt hjälper du stjälken att suga upp syret och näringen från vattnet. Passa även på att skära stjälkarna i en längd som passar den vas du valt.

Placering

Låt gärna vasen med blommorna på en ljus plats men inte i direkt solljus eller för nära ett varmt element. Undvik även att ställa blommorna i härheten av ett fruktfat eftersom frukt avger etylengas vilken gör att blommorna vissnar snabbare. De flesta snittblommorna trivs i en temperatur runt 18-22 grader men kan de stå svalare, kanske nattetid, så håller de ännu bättre.

Bra att veta

Har du fått eller köpt en bunden bukett? Ta inte bort bandet. Buketten är bunden på ett sätt som gör att den får en vacker form och att varje blomma kommer till sin rätt på bästa sätt.

När du skickar blomsterbud med oss vill vi att mottagaren ska kunna njuta av blommorna så länge som möjligt. Därför levereras ibland blommorna lite knoppiga och inte fullt utslagna.

Populärt att skicka just nu

Kundservice