Mitt konto

Rara ranunkler

Ranunkler i olika färger

Ranunkler är ett samlingsnamn för en mängd olika typer av blommor. De som vi ser i blomsterbutiker är i själva verket bukettranukel eller möjligen hybridranunkel. De tillhör samma familj som till exempel smörblomma och kabbeleka, det vill säga familjen ranunkelväxter, Ranunculaceae.

Dessa bukettranunkler kommer ursprungligen från Kreta i Grekland samt sydvästra Asien. De finns i en mängd nyanser inom spektrat röd, gul, orange, vinröd, rosa och vit. Namnet kommer från en kombination av grekiska och betyder egentligen liten groda, vilket kan tänkas bero på att vissa arter inom släktet trivs nära eller i vatten.

Ranunkler finns hos florister och i blomsterbutiker från november-december och senare under våren har blomman sin högsäsong. Som snittblomma fungerar blomman alldeles utmärkt solo, men är också oerhört vackra i kombinerade buketter eller blomsterarrangemang. Den förekommer även som krukväxt och förstås också i trädgårdar. Det är en blomma som starkt förknippas med vårens ankomst.

Förr i tiden odlade man ranunklar direkt från knölar. Knölar som bildats det andra året efter frösådd. Men nuförtiden finns det även varianter som kan sås direkt från frön och blomma samma år.

Så tar du hand om ranunkler

Om du vill njuta av ranunkler länge ska du sköta om dem på rätt sätt. När du köper dem ska du välja exemplar som är i knopp, men där blomfärgen börjar synas. När du kommer hem snittar du om stjälkarna och sätter dem i ljummet vatten, cirka 20 grader. Ta även bort blad som hamnar under vattenytan, för att förhindra bakteriepåväxt.

Skydda blommorna från drag och hög luftfuktighet som minskar hållbarheten. Om du placerar blommorna svalt förlänger du också deras livslängd. Tänk också på att ranunkeln är lätt giftig, vilket innebär att blommans växtsaft kan verka irriterande på huden.

Ranunkler i flera fäger