Pioner

Pion - trädgårdens drottning

  

Under maj månad och början av juli månad fylls floristernas butiker av vackra  pioner  som ger en underbar doft. Genom deras sammetsmjuka och magnifika blommor kallas den för trädgårdens drottning. Det är en blomma som aldrig går ur tiden.

Pioner ger välfärd och lycka

Under tusen år har pionen, framförallt Buskpionen, funnits i Kina och varit ett tecken på rikedom. Där har den också utsetts till deras nationalblomma. Varje år när pionerna blommar i Kina ordnas stora festivaler till dess ära. Flera av pionerna som kommer till Sverige är på kinesiska vilket kan vara svårt att lära sig samt att uttala men översätter man orden visar det sig ha förtjusande namn. ”Fen Dan Bai” föreställer den vita fågeln Fenix som är vit i färgen och ”Ro Fu Rong” betyder rosenkindad hibiskus, den pionen är mörkrosa och rejäl.

Det var inte förrän på 1600-talet som pionen kom till Europa. Den står idag för välstånd och lycka. Pionerna är ett litet släkte med cirka 30 olika arter. Enligt Carl von Linné är pionen uppkallad efter läkeguden Paean och det sägs att han upptäckte läkekraften hos pionerna som hjälpte mot epilepsi. Pionen finns i flera färgnyanser från smultronröd, gräddvit, gammeldagsrosa och gyllengul. De förekommer både som buske samt som snittblomma.

Så får du din pion att trivas

Plantering
Pioner är lättskötta men planering kring växtplatsen behövs då läget bör vara soligt men det kan även planteras med en lätt skugga. Under planteringen ska man tänka på att gräva djupt i jorden och gärna med en näringsrik jord. Ett exempel på en näringsrik jord är en lerjord med mycket kompost eller barkmull på toppen. Pionen ska sättas grunt och det är viktigt att vattna så att rötterna fylls. Pionens alla småknoppar är väldigt ömtåliga och kommer tidigt på våren. De kan bli stora som pingisbollar innan de slår ut och blir till en ståtlig blomma. Storleken på pionen kan variera beroende på vilken art den tillhör. Bondpionen kan bli mellan 30-60 cm hög medan luktpionen kan bli 80 cm hög. I Sverige är Buskpionen ganska ovanlig vilket kan bero på vårt klimat men den kan bli upp mot 2 meter hög.  

Snittblomma
Om pionen istället är en snittblomma behöver man ge stjälkarna ett diagonalt snitt med en vass kniv och sätta den i en vas med ljummet vatten. Efter cirka 3 dagar behöver man snitta om stjälkarna. De flesta floristerna brukar ge blomsternäring som man får med i små påsar, dessa förhindrar bakterietillväxt i vattnet och förlånger blommans hållbarhet. Skulle man inte få med dessa påsar är det viktigt att ofta byta vattnet i vasen och se till att ta bort all blad som hamnar i vattnet eftersom dessa bildar bakterier och alger som gör det svårare för pionen att dra upp vatten. För att få pionen att hålla längre så kan man undvika att placera vasen i närheten av färsk frukt och det beror på att de utsöndrar gasen etylen som gör att blomman vissnar fortare.