Mitt konto
Nejlika

Nejlika

Nejlika – fakta och skötselråd

Blomman kommer från nejlika släktet och det finns omkring 300 arter. De flesta av arterna växer på norra halvklotet, främst Ostasien och vid Medelhavsområdet och hela 6 av arterna lever vilt i Sverige. En del av arterna har en lång historia från 1500-talets början. Ordet Dianthus kommer från två grekiska ord, det första är dios som betyder ”Zeus, Guden” och det andra är anthos som översätts till ordet ”blomma”. Det bildar ordet Zeusblomman eller Gudsblomma. Nejlikan är en symbol för Jesus barnet, det finns en del gamla renässansmålningar där Jungfru Maria håller en nejlika.

Beroende på färgen på nejlikan har den en egen betydelse och talar sitt egna språk. En gul nejlika betyder, du har mina känslor men så som du önskar. Medan en vit nejlika har en helt annan betydelse, din kärlek efterfrågas inte endast din vänskap. Det finns en sista betydelse och det är en rosa nejlika som har innebörden, jag saknar dig. Oavsett vad nejlikan har för mening är den fortfarande vacker och elegant att titta på. Det är en blomma som passar alla tillfällen och händelser, födelsedag, bröllop eller som kondoleansbukett.

Nejlika är en hållbar blomma

Nejlikan finns i alla färger men även två färgade och säljs året om. Det är en riktig trendblomma som finns i de flesta av floristernas buketter men den är även vacker solitär. Den kan både dofta men det finns en del arter som är doftlösa. Det är viktigt att nejlikan ställs i kallt vatten tillsammans med näring i. Det är viktigt att använda sig av rätt näring för blir det fel får nejlikan en dålig tillväxt. Vattnet ska bytas då och då för att blomman ska få bästa möjliga hållbarhet, nejlikan kan leva omkring 1-3 veckor.

Varje gång vattnet byts ska även ett nytt snitt göras. När snittet läggs ska det vara diagonalt och bladen på den nedre delen av stjälken ska tas bort. Temperaturen styr tillväxttakten och nejlikans storlek. Det är även viktigt att under vattning låta bli blommans blad då det finns risk för mögelsjukdomar. Dock ska nejlikan inte förväxlas med kryddnejlikan som kommer från familjen myrtenväxter.

Nejlika kallas för ögonblomster

Det finns en grekisk legend som säger att en av de grekiska gudinnorna blev arg på en herde och rev ut hans ögon. Efter en tid ångrade sig gudinna och kompenserade herden med att låta de första nejlikorna växa ur hans ögon. Därav kallas nejlika för ögonblomster och denna sägen lever fortfarande kvar.