Mitt konto

Nejlika – fakta och skötselråd

Blomman kommer från nejlika släktet och det finns omkring 300 arter. De flesta av arterna växer på norra halvklotet, främst Ostasien och vid Medelhavsområdet och hela 6 av arterna lever vilt i Sverige

Nejlikor i en vas på ett bord med en grön soffa i bakgrunden

Nejlika är en hållbar blomma

Nejlikan finns i alla färger men även två färgade och säljs året om. Det är en riktig trendblomma som finns i de flesta av floristernas buketter men den är även vacker solitär. Den kan både dofta men det finns en del arter som är doftlösa.

Ta hand om dina Nejlikor

Det är viktigt att nejlikan ställs i kallt vatten tillsammans med näring i. Det är viktigt att använda sig av rätt näring för blir det fel får nejlikan en dålig tillväxt. Vattnet ska bytas då och då för att blomman ska få bästa möjliga hållbarhet, nejlikan kan leva omkring 1-3 veckor.

En kvinna som håller en bukett med nejlikor bakom ryggen
Färgglad bukett med nejlika , thalapsi och andra blommor med en orange bakgrund

Snitta dina Nejlikor

Varje gång vattnet byts ska även ett nytt snitt göras. När snittet läggs ska det vara diagonalt och bladen på den nedre delen av stjälken ska tas bort. Temperaturen styr tillväxttakten och nejlikans storlek. Det är även viktigt att under vattning låta bli blommans blad då det finns risk för mögelsjukdomar.