Mitt konto

Ståtliga kärleksliljor

Blå kärlekslilja

Namnet  kärlekslilja  kommer från grekiskan, agape betyder kärlek och authos innebär blomma. Den tillhör familjen Amaryllisväxter och är den ståtligaste av alla blommor. Kärleksliljan har även kallats för Afrikas lilja då den härstammar från Sydafrika, Kapprovinsen. Blomman kom till England år 1692 och har efter det spridits som en löpeld genom hela världen. Det är en växt som blommar från april genom hela sommaren och den älskar solen. Den kommer i färgen blå eller vit och skapar liv i trädgården. Blommans betydelse är kärlek och tillgivenhet.

Plantera kärlekslilja

Det är viktigt att köpa en större kruka med rejäla botten hål än den ytterkruka kärleksliljan kommer i eftersom det skapar en god dränering. Blomman behöver växa trångt och den behöver en bra jord att växa i. En bra jord för kärleksliljan är jord tillsammans med sand då den inte får vara för tung. Under planteringen behöver jorden näring, gärna kogödsel som läggs i botten. För att blomman ska kunna överleva är det viktigt att man vattnar rikligt eftersom den har en kraftig jordstam. Den ska stå i direkt sol eftersom blomman hyser kärlek till värmen, framförallt i klimat som finns på norra halvklotet.

I Sydafrika lever den helst i skugga eftersom där är det varmt året om. Dock ska arten skyddas mot blåst och ställas på en plats där det är lä, det beror på att vindens kraft kan förstöra den vackra blomman. Den kan leva utomhus tills nätterna blir för kalla, växten behöver då förvaras på ett ställe som är frostfritt, minst +5-8  grader.  Den behöver inte stå i ljus under vintern. Det som tar död på blomman är vätan i samband med kylan. Under sommarhalvåret är det endast att njuta av den vackra blomman och dess starka doft.

Tre underarter av kärlekslilja

Det finns tre underarter till kärleksliljan. Den första arten kallas för praecox, där kärleksliljan blir en storvuxen planta med långa blommor. Den andra arten heter minimus och av namnet förstår man att plantan blir liten till storleken. Deras stängel är smal och blommorna blir mindre. Den sista har ett namn, orientalis, den är mellanstor men deras blommor är kraftiga.