Banner julstjärna

Gillar du också julstjärnor?

Julstjärnor är en omåttligt populär julblomma. Varje år säljs det runt 9 miljoner julstjärnor i Sverige, alltså en julstjärna per person mer eller mindre. Den röda varianten är den allra mest populära, men julstjärnor finns även i flera vita och rosa nyanser och numera även i överdådiga marmorerade varianter i olika färger. Julstjärnor växer vilt i Mexico, där den kan bli upp till 4-5 meter hög.

Vita julstjärnor i fönster
Hur varmt?

Julstjärnan trivs bäst i 12-14 grader, men det är ju svårt att ordna i ett modernt uppvärmt hus. Kanske kan du ge den lite vila från värmen på en svalare plats under natten - farstun, ett svalare garage eller källaren?

Vita julstjärnor vid vägg
Vatten och näring?

Julstjärnan trivs bäst i jämnt fuktig jord, men inte alltför blött. De översta centimetrarna får gärna torka ut lite grann innan du vattnar igen. Näring vill inga julblommor ha förrän vi kommer till påsken.

Närbild julstjärna
Trivsel

Din julstjärna får inte utsättas för direkt solljus så undvik placering i fönster. Också för att den inte tål drag. Den gillar inte heller direkt värme från element. Och metangaser från mogen frukt får julstjärnan att må dåligt, vilket gäller för alla växter och snittblommor.

Röda julestjärnor i fönster
Ge julstjärnan ett långt liv

Bli inte orolig när julstjärnan fäller blad, det är helt naturligt i vårt inomhusklimat eller med solens påverkan. Fortsätt vattna jämt och sparsamt ända fram till påsken. Då kan du börja ge den små doser näring, 1/6 av det som rekommenderas på näringsförpackningen. I mitten på maj kan du trappa upp näringen till hälften av rekommenderad dos. Ett annat trick är att ge den regnvatten istället för vanligt kranvatten.

Julestjärnor och appelsin
Kan den få tillbaka färgen?

Du kan få den att bli röd till nästa år genom att förkorta dagen för julstjärnan. Då ställer du helt enkelt in plantan i ett mörkt skåp 12 timmar om dygnet, ungefär från den 1 september. Vattna sparsamt under den här tiden. Efter skåpbehandlingen brukar julstjärnan ta en månad på sig för att komma i full julform.

Julestjärnor i trappa
Giftig?

Att julstjärnan skulle vara direkt giftig är en överdrift. Men det kan vara bra att vara uppmärksam ändå, det finns de som faktiskt kan få en allergisk reaktion av den. Om du äter av den kan du få både kräkningar och magsjuka. Saften kan också orsaka problem om den kommer i kontakt med ögon.

Vill du skicka julblommor?

Självklart kan du skicka både julstjärnor och andra julblommor med oss. Våra professionella florister tar hand om din beställning och levererar den ända fram till dörren. Välj en av våra populära julstjärnor eller se hela vår julkollektion här.

Kundservice