Skicka blommor

Julstjärnan

Julstjärna

Julstjärnor är en omåttligt populär julblomma. Varje år säljs det runt 9 miljoner julstjärnor i Sverige, alltså en julstjärna per person mer eller mindre. Den röda varianten är den allra mest populära, men julstjärnor finns även i flera vita och rosa nyanser och numera även i överdådiga marmorerade varianter i olika färger. Julstjärnan förekommer som julblomma framförallt i Norden, vissa delar av Europa och i Nordamerika. Julstjärna är vårt namn på växten, men utomlands kallas den oftast för poinsettia.

Förädling gav julstjärnor som krukväxt

Julstjärnor växer vilt i Mexico, där den blir stor som en rejäl buske. Det är tack vare förädling i många steg som vi idag kan njuta av julstjärnor som krukväxter inomhus, i olika storlekar från mini till större buskliknande sorter. Julstjärnan kom till Nordamerika på 1820-talet och så småningom introducerades växten också i Europa. Enligt aztekernas tradition fick julstjärnan sin röda färg när en gudinnas blod droppade på växtens blad.

Det vi kanske ofta tror är blomman på julstjärnan, de färgrika bladen, är i själva verket vanliga blad. Julstjärnans blommor är små och gula och sitter tätt inpå stammen inanför bladen. Julstjärnan bör hållas borta från barn och djur då den kan orsaka illamående och kräkningar om man äter den. Den är dock inte dödligt giftig.

Julblommor gör sig mycket bra för sig själva, men de är också ett vanligt inslag i julgrupper och jularrangemang, där både riktigt små mini julstjärnor och större exemplar används, tillsammans med hyacinter, mossa och andra juldekorationer.

Så sköter du julstjärnor

Julstjärnor är mycket känsliga för köld. Det är därför viktigt att den skyddas hela vägen hem om du inhandlar den i en affär och sedan ska utomhus. Slå in den i papper eller dylikt och se till att ta kortaste vägen hem. Även i hemmet är det viktigt att inte placera den för svalt och undviker drag. Effekten av för kall temperatur kommer ganska snabbt, bladen vissnar och faller av. Mellan 15 och 20 grader trivs julstjärnan som allra bäst. Den vill också ha det ljust, men du ska inte placera den i direkt solljus.

När du väljer din julstjärna ska du också titta på kvaliteten. Friska blad och blommor i knopp är ett tecken på att blomman är vid god vigör och kommer att klara sig ett bra tag.

Julstjärnor vill också ha lagom med vatten. Torka är inte bra, men alltför vatten är ännu sämre. Då ruttnar rötterna och bladen gulnar och faller av, och så småningom vissnar växten helt.

Kundservice