Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Floristens 5 bästa tips för en hållbar blombukett

Har du fått en vacker bukett som du vill ska stå länge? Att skapa så bra förhållanden som möjligt med val av vas, rätt temperatur på vattnet och nya snittytor kan verka svårt men vi har svaren! I den här artikeln hjälper vi dig med floristens 5 bästa tips för att få din blombukett att hålla längre.


diskade vaser

Hur skapar jag bra förutsättningar för min bukett?

Se alltid till att vasen du valt åt din bukett är ren. Diska den gärna om den stått tom ett tag, så att damm och eventuella bakterier som kan förorena vattnet försvinner. Välj en vas som passar till storleken på din bukett, hellre lite för stor än för liten. Plocka bort blad som riskerar att hamna under vattenytan, annars kommer de att orsaka bakterier som är skadliga för blommorna. Håll vattnet rent genom att byta ut det varje dag. Om du får blomsternäring med din bukett kan du hälla denna i vattnet och bara fylla på med mer vatten efterhand. Byt vattnet när det missfärgas.

blomvaser fyllda med rätt vattentemperatur till blommor

Vilken temperatur ska vattnet vara?

Tidigare har rekommendationen alltid varit att ju hårdare stjälken är desto varmare vatten vill den ha. Nu visar nyare studier att ljummet eller varmt vatten snabbt skapar bakterier i vasen och därmed försämrar vattenkvaliteten. Därför är vår nya rekommendation att alltid ha kallt vatten oavsett vilken typ av stjälk din bukett har.

ljusrosa ros som ska bli snittad

Är det viktigt med ny snittyta?

Innan du sätter dina blommor i vatten behöver du ge dem en ny, lite sned, snittyta. Använd en kniv för att skära stjälkarna, sax eller sekatör klämmer ihop kärlen och gör att blommorna inte tar upp vatten. Tiden utan vatten har förmodligen torkat snittytan lite och genom att snitta den på nytt hjälper du stjälken att suga upp syret och näringen från vattnet. Passa även på att skära stjälkarna i en längd som passar den vas du valt.

vita minitulpaner i en glas vas

Var placerar jag vasen med blommorna?

Låt gärna vasen med blommorna på en ljus plats men inte i direkt solljus, drag eller för nära ett varmt element. Undvik även att ställa blommorna i närheten av ett fruktfat eller julgranen eftersom de avger etylengas vilken gör att blommorna vissnar snabbare. De flesta snittblommor trivs i en temperatur runt 18–22 grader. Ställ gärna din bukett svalare nattetid så håller de ännu bättre och du kan njuta av dem längre.

gula påskliljor i en glas vas

Kan jag blanda andra blommor med narcisser och påskliljor?

Skär först nya snittytor på narcisserna och låt dem stå i eget vatten en timme. Då utsöndrar de det sekret som täpper till porerna på andra blommor och gör att de vissnar. Efter detta kan du fritt blanda dem med andra blommor och skapa en vacker bukett. Tänk på att du inte ska göra nya snittytor på narcisserna.

brunt bukettband

Bra att veta – bonusfakta!

Har du fått eller köpt en bunden bukett? Ta inte bort bandet. Buketten är bunden på ett sätt som gör att den får en vacker form och att varje blomma kommer till sin rätt på bästa sätt. En luftigt bunden bukett har kortare livslängd än en mer kompakt dito eftersom syret gör att den vissnar fortare.

När du skickar blomsterbud med oss vill vi att mottagaren ska kunna njuta av blommorna så länge som möjligt. Därför levereras ibland blommorna lite knoppiga och inte fullt utslagna.