Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Solrosen - lika praktfull som solen

Solrosen är en av våra mest praktfulla sommarblommor. Med sina stora gula blommor lyser den i kapp med solen.

Hur odlar du solros i kruka? Hur ofta ska man vattna den och när blommar solrosen? Inspiration och svar hittar du här nedan. 

Tips och inspiration om solrosor

 


två maffiga solrosor som blir vattnade

Hur ofta ska man vattna en solros?

Då solrosen är känslig för torka bör du vattna den regelbundet. Om du planterar ut solrosen kan du med fördel ge den extra näring efter någon månad. Det kan vara naturgödsel, kompost eller gödselvatten.

Skötselråd: Plocka bort blommor som börjar vissna. Då sätter plantan ofta fler blommor, så att du kan njuta av din solros extra länge.

Två solrosor i krukor som blir vattnade

Solros i kruka

Solrosor är verkligen roliga att odla! Fröerna är stora och lätthanterliga, både små och stora fingrar puttar lätt ner dem i jorden. Den är en av våra mest lättodlade sommarblommor och den gör sig dessutom väldigt fin i en kruka på uteplatsen.

Använd en lite större kruka. Fyll krukan till två tredjedelar med vanlig odlingsjord. Toppa sedan med såjord. Placera solrosfröet ungefär en centimeter under jorden. Vattna sedan och ställ krukan på en varm plats.

Solrosen gror fort, växer fort och kan bli otroligt stora på bara en säsong. När du ser de första små bladen titta upp ställer du krukan på en ljus men svalare plats. Nattemperaturen ska vara runt 15°C. När solrosplantan har växt ur krukan planterar du om den i en ny större.

Solros i kruka. Plantera din solros i kruka med jord

Odla solrosor

Solrosen är en lättodlad blomma. Ge den en djup, näringsrik och väldrenerad jord tillsammans med regelbunden bevattning så växer den snabbt. Bäst trivs plantan förstås i på en solig plats.

Solrosor kan sås direkt på växtplatsen i maj, så fort jorden har värmts upp. Om du vill att solrosen ska blomma tidigt på året kan du förodla dem inomhus redan i april.

Den ståtliga och tåliga solrosen blommar från högsommar till tidig höst.

Om du har problem med sniglar kan det också vara en bra idé att förgro inomhus. Sniglarna älskar nämligen de små solrosskotten. Även pollinerande insekter gillar solrosor. Vilket är väldigt bra för miljön och naturen. Dessutom blir de näringsrika frökakorna mat till fåglar och andra smådjur under vinterhalvåret.

Tre solrosor och en sax. Solrosor som snittblomma

Solrosen som snittblomma

Visste du att solrosen kan användas som snittblomma? Skär en diagonal snittyta i stjälken och sätt i en hög vas med vatten.

Tänk på att plocka bort alla blad som riskerar att hamna under vatten innan du sätter den i vas. Ta gärna bort några extra om du vill – bladen tar mycket energi och på så sätt håller sig blomman fin längre. Snitta stjälkarna diagonalt med en vass kniv och sätt i en vacker vas som ger både stöd och utrymme.

flera solrosor i en famn. Solrosor som snittblommor

Fakta om solrosen

Solrosen heter som den gör för att själva blomman vänder sig mot solen. Det är därför du kan se ett helt fält med solrosor vänd åt samma håll. Det är också ett passande namn då blomman faktiskt också ser ut som en sol.

flera solrosor som ligger på en sommarbrygga

Blomningstid: juli-oktober

Höjd: 50-300 cm beroende på sort
Läge: soligt
Plantavstånd: cirka 30 cm
Jord/näring: Trivs i näringsrik och varm jord. Vill du ha en ståtlig solros krävs mycket näring.
Vattning: Vattnar du för lite blir plantorna taniga.