Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Rosor – Fakta och skötselråd

Har du fått en bukett med vackra rosor? Ta del av våra bästa tips för att få dina rosor att hålla sig fina länge. Hemligheten är kärlek, friskt vatten och lite näring.

Vad säger kärlek mer än en bukett med underbara rosor? Rätt skötta kan romantikens budbärare stå vackert i över en vecka, ibland till och med ännu längre! Läs våra bästa tips för att maxa bukettens livslängd.

Så får du dina rosor att leva längre


ljusrosa ros som snittas

Vi tar det från början

Börja med att ge rosorna ett diagonalt snitt. Använd ett kniv eller annat skärverktyg. Om du använder sax pressas stjälkarna samman och försämrar rosens förmåga att absorbera vatten. Snittet bör vara ungefär 2 cm långt, ju längre snitt desto bättre suger rosen upp vattnet. Sätt rosorna i vasen direkt när du har snittat stjälkarna så att de inte absorberar luft, det är den som gör att rosorna vissnar.

rosbukett med rosa rosor och röda rosor

Förhindra nickande rosor

Ta inte bort förpackningen omedelbart, låt din bukett få en stund att vänja sig vid rumstemperaturen, det motverkar nickande rosor. Rosor kan vara väldigt känsliga. Och om de varit utan vatten en längre tid kan de ha hunnit suga upp luftbubblor i stjälkarna. Genom att ge dina rosor lite längre diagonala snitt och sätta dem i varmt vatten medan de fortfarande har pappret omkring sig motverkar du nickande rosor. Om de ändå skulle hänga med huvudena kan du svepa in dem i en pappersstrut för att stötta upp dem under några timmar eller över natten. När de återfått sin spänst byter du ut vattnet mot kallt så att det inte kommer oönskade bakterier i vasen.

blomvaser i glas

Rosor vill ha en ren vas och kallt vatten

Använd en ren vas som inte innehåller rester av bakterier från en gammal bukett, diska den noggrant. Nya rön säger att alla blommor ska ha kallt vatten eftersom det hämmar bakterietillväxten. Tänk på att ta bort bladen som kommer under vattenlinjen, eftersom de förorenar vattnet. Om du får näring till din bukett häller du detta i vattnet, det förlänger hållbarheten. Kom ihåg att kontrollera och justera vattennivån i vasen varje dag, rosor är törstiga blommor! Under natten kan du ställa dina rosor på en sval plats så håller de längre.