Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Påsklilja

Påsklilja (Narcissus pseudonarcissus) är en av våra mest populära påskblommor och vackert vårtecken. Enligt blomsterspråk har påsklilja två olika betydelser. Det kan dels betyda "jag älskar men inte dig" men också "min stolthet".
Släktnamnet Narcissus sägs komma från den grekiske ynglingen Narcissus, som efter att ha avvisat en rad unga kvinnors kärlek, blev dömd att förälska sig i sin egen spegelbild. Den omöjliga förälskelsen fick Narcissus att tyna bort och snart spirade en blomma där han dött. Blomman fick namnet Narcissus.

Gillar du påskliljor men vill se på fler påskblommor? Det har vi såklart!

Eller är du mer nyfiken på vårblommor?


Gula påskliljor tillsammans med vita påskliljor

För dig som vill veta mer om påskliljan

Påskliljans stjärnformade huvudkrona kallas för kalk och en bikronan trumpet. Bladen är smala och gröna och färgen på blomman är oftast gul eller vit. Några av arterna heter King Alfred, Salmon Trout och Golden Ducat. Påskliljan levereras oftast som krukväxt, den trivs på ljusa, svala platser och vill ha lite vatten. När blomman vissnat kan löken planteras ut om temperaturen är över noll grader. Påskliljan doftar gott och säljs hos floristerna kring påsk, det vill säga under april till maj.

Här är några fakta om påskliljor:

Påskliljan är en lökväxt som är en populär vårblomma och synonym med påsken. Den är en del av amaryllisfamiljen och har en unik form med trumpetliknande blommor på toppen av höga stänglar.

Ursprung: Påskliljan härstammar från Medelhavsområdet, men har spridits över hela världen och odlas nu i många olika klimat.

Symbolik: Påskliljor symboliserar förnyelse, hopp och återfödelse på grund av deras förmåga att återkomma varje vår. De är också en symbol för påsken och kristen tro.

Namn: Påskliljans namn kommer från ordet "paska", som betyder påsk på grekiska.

Typer: Det finns över 100 olika sorters påskliljor, inklusive trumpetliljor, dvärgliljor och multiflora-liljor.

Färg: Påskliljor finns i olika färger, inklusive gult, vitt, orange och rosa.

Skötsel: Påskliljor trivs bäst i soligt eller halvskuggigt läge och behöver väl dränerad jord. De kan blomma i flera veckor, men behöver ofta vatten för att hålla sig fräscha.

Användning: Påskliljor används ofta som prydnadsväxter, men kan också ha medicinska användningsområden. Det sägs att påskliljor kan användas för att behandla hudsjukdomar och ha antibakteriella egenskaper.

Kultur: Påskliljor är en viktig del av påsktraditioner i många länder runt om i världen. I Storbritannien är det vanligt att ge påskliljor som gåva, medan i Tyskland och andra delar av Europa används påskliljor för att dekorera kyrkor och hem.

Säsong: Påskliljor blommar vanligtvis mellan mars och maj, beroende på var i världen de odlas.

Egenskaper: Påskliljor kan överleva i flera år om de får rätt skötsel. De trivs bäst om de får vila och få återhämta sig från blomningen innan de planteras om i trädgården.

Påskliljor är en vacker och symbolisk vårblomma som är en uppskattad del av påsktraditioner runt om i världen. Med rätt skötsel kan påskliljor blomma i flera veckor och sprida glädje och hopp under vår- och påsktider.