Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Skötselråd för julstjärna

Julstjärnor är en omåttligt populär julblomma. Varje år säljs det runt 9 miljoner julstjärnor i Sverige, alltså nästan en julstjärna per person. Den röda varianten är den allra mest populära, men julstjärnor finns även i flera vita, rosa och marmorerade nyanser. Julstjärnan växer vilt i Mexico, där den kan bli 4-5 meter hög.


vita julstjärnor

Hur tar jag bäst hand om julstjärnan?

Julstjärnan är känslig för kyla och tappar bladen om den utsätts för temperaturer under 15 grader. Tänk därför på att slå in den ordentligt när du ska transportera hem den.

julstjärna plantering

Var placerar jag julstjärnan så att den trivs bäst?

Julstjärnan trivs bäst i jämnt fuktig jord, men inte alltför blött. De översta centimetrarna får gärna torka ut lite grann innan du vattnar igen. Tänker du inte övervintra din julstjärna finns det ingen anledning att ge den näring. Den får inte utsättas för direkt solljus och tål inte drag så undvik placering i fönster. Precis som alla andra blommor vill den inte stå för nära varken fruktfatet eller julgranen.

vit julstjärna

Är julstjärnan giftig?

Att julstjärnan skulle vara direkt giftig är en överdrift. Men det kan vara bra att vara uppmärksam ändå, det finns de som faktiskt kan få en allergisk reaktion av den. Om du äter av den kan du få både kräkningar och magsjuka medan saften kan orsaka problem om den kommer i kontakt med ögon. Våra husdjur kan drabbas av kräkningar och diarré så placera din julstjärna på säkert avstånd. Kontakta din veterinär om du misstänker att de fått i sig någon giftig växt.

julstjärna julkrans

Kan julstjärnan få ett långt liv?

Ja, det är en perenn blomma så det går att få den att leva även efter jul. Bli inte orolig när julstjärnan fäller blad, det är helt naturligt i vårt inomhusklimat eller med solens påverkan. Fortsätt vattna jämt och sparsamt ända fram till påsken. Då kan du börja ge den små doser näring, 1/6 av det som rekommenderas på näringsförpackningen. I mitten på maj kan du trappa upp näringen till hälften av rekommenderad dos. Ett annat trick är att ge den regnvatten istället för vanligt kranvatten.

ljusrosa julstjärna

Kan julstjärnan få färgen tillbaka?

Ja, det går men det kräver en hel del jobb för att få högbladen att ändra färg igen. Du kan få den att bli röd till nästa år genom att förkorta dagen för julstjärnan. Då ställer du helt enkelt in plantan i ett mörkt skåp 12 timmar om dygnet, ungefär från den 1 september. Vattna sparsamt under den här tiden. Efter skåpbehandlingen brukar julstjärnan ta en månad på sig för att komma i full julform.