Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Älskade julstjärna - julens favorit

Julstjärnan, eller adventsstjärnan, har av vissa betraktats som lite trist och inte riktigt fått den uppmärksamhet den plats den förtjänat de senaste åren. Men nu har den fått ett uppsving, främst för att dess goda egenskaper som snittblomma uppmärksammats. Här kan du läsa några intressanta fakta om vår mesta julfavorit.


rosa julstjärna

Odlarna tar ständigt fram nya sorters julstjärnor och det kommer många fina nyheter varje år.

Det är egentligen de små gula blommorna i toppen som är själva kronbladen, inte de färgade högbladen som många tror.

Poinsettia är ett annat namn på julstjärnan som kommer från Joel Roberts Poinsett som introducerade julstjärnan i USA på 1800-talet.

Julstjärnan har en egen dag som infaller den 12 december.

vit julstjärna

Att använda julstjärnan som snittblomma fungerar utmärkt. Den har lång hållbarhet och går utmärkt att kombinera med andra blommor och växter.

Denna mexikanska blomma sägs ha fått sin röda färg från en aztekisk gudinnas hjärta som brast och droppade ner på bladen.

Det vetenskapliga artnamnet betyder vackrast eller mycket vacker. I hemlandet Mexico kallas den för Flores de noche buena som betyder den heliga nattens blomma och är knuten till Jesusbarnets födsel.

Legenden berättar att den röda färgen kommer av blodet hos en aztekisk gudinna som dog av brustet hjärta. Berättelsen spred sig hela vägen till Europa där den förmodligen gav inspiration till julstjärnans franska namn, Etoile d'amour, eller Kärleksstjärna.