Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Stolta gladiolus

Gladiolus är en av våra ståtligaste snittblommor. Den odlas även med fördel i trädgården. Det är enklare än man tror faktiskt, så länge som man kommer ihåg att plocka upp knölarna innan de förfryser.

Gladiolus kallas även ibland sabellilja. I Romarriket sågs gladiolus också som en symbol för gladiatorerna. Blomman tillhör irissläktet och växer vilt i västra och centrala Europa, centrala Asien och framförallt i södra delarna av Afrika, där de flesta varianter finns. Till Europa kom gladiolus från Afrika på 1780-talet. De första blommorna såldes i Gent, Holland, varför dessa också kom att kallas ”gentgladioler”.


En bukett av rosa och röda gladioler står framför en bakgrund av orange

Gladiolus finns i mängder av färgnyanser

Gladiolus finns i en mängd färger och varianter, nästan alla upptänkliga färger utom klarblå nyanser. Det finns även flerfärgade med teckning i avvikande nyans på kronbladen. Gladiolus är en knölväxt som blommar hos oss på sensommaren och hösten. Den odlas dock främst i varmare klimat, och till viss del i växthus och därför kan det gå att få tag i blomman året runt, men den förekommer hos floristerna framförallt på hösten.

En närbild av mörkrosa gladiolus

Olika varianter

Det finns många olika varianter av gladiolus, de stora fjärilsgladiolerna kan bli upp till 70-120 cm höga. De har mindre blommor än en annan variant som kallas storblommig. De storblommiga blir även de över en meter höga som störst. Men det finns också mini- och dvärgvarianter som blir mindre, runt 40-90 cm.

en närbild av ljusröd gladiolus

Så sköter du dina gladiolus

Gladiolus som snittblomma är mycket effektfull. De passar bäst i ensamt majestät, ett stort fång i en vacker vas, eller en enskild blomma i cylindervas eller flera. Om du sköter om blommorna är de också väldigt hållbara, de kan stå inomhus i upp till 10 dagar. Du sköter gladiolus som andra snittblommor. Ge stjälkarna ett färskt snitt, placera i kallt vatten, gärna med näring, och se till att inga blad hamnar under vatten eller riskerar att göra det. Byt till färskt vatten med jämna mellanrum för längre hållbarhet. Ett tips är att köpa blommorna när de nedersta blommornas färg börjar synas, men innan de är helt utslagna. Du bör också nypa bort vissna blommor, då har alla knoppar större chans att slå ut.