Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Dahlia – sensommarens drottning

Dahlior med sin färgsprakande charm är en helt fantastisk blomma. Den blommar under juli och augusti och gör sig otroligt vacker i en sensommarbukett. Dahlior är en älskad blomma, särskilt som trädgårdsväxt, men också som snittblomma på sensommaren och hösten.

Dahlia, en av våra mest älskade snittblommor


gul dahlia som snittblomma i en liten glasvas

Så sköter du om dina dahlior

1. Rensa stjälken från blad så att de inte hamnar i vattnet. När bladen ligger i vattnet bildas bakterier som påskyndar nedbrytningsprocessen.

2. Ge stjälken ett nytt snitt innan du sätter den i vatten, så att blomman kan ta upp vattnet ordentligt.

3. Ett trick du kan använda är att sätta stjälkarna i nästan kokhett vatten i någon timme först. Detta sägs förlänga dahlians hållbarhet.

4. Sätt dem sedan i kallt vatten med blomsternäring i. Och byt gärna ut vattnet varje dag, så kan du njuta av dina dahlior extra länge.

så planterar du dina dahlior.

Så planterar du dahlia i kruka?

1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.

2. Fyll krukan med planteringsjord och sätt knölen 10 cm under jordytan. I mars-april är en bra tid att väcka knölarna till liv.

3. Ställ din dahlia på en ljus och sval plats.

4. Vattna sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden. När din dahlia i kruka börjar växa till sig är det viktigt att vattna regelbundet, de trivs nämligen inte med att torka ut. Dessutom finns större risk för mjöldaggsangrepp om plantor i kruka fått torka ut upprepade gånger.

en vacker dahliabukett med rosa lila dahlior, aprikosa rosor och lila kryssantemum

Dahlia i blomsterarrangemang

Dahlian är en mycket uppskattad snittblomma. Den passar utmärkt alldeles för sig själv, kanske i en underbar bukett med blandade varianter eller samma sort.

Den passar såklart även som inslag i en sensommarbukett tillsammans med andra blommor.

Det är lätt att lyckas med dahlior i blomsterarrangemang och det går utmärkt att blanda olika dahliasorter. Låt dig inspireras av deras färger och fantastiska former.

I den här buketten har vi blandat mörkrosa dahlior och santini tillsammans med aprikosa rosor och röllikor. Och såklart säsongens gröna.

gula dahlior i små vaser på ett dukat sommarbord

Dahlior i små vaser

Pynta din sensommarfest med dahlior. Samla ihop dina små vaser och placera ut på bordet med varsin dahlia i.

Gör din bordsdekoration färgsprakande med dahlior i massor med färger och former eller välj en färg som passar festens tema. Det kommer garanterat imponera på dina gäster.

Finns cirka 30 olika arter av dahlia

Dahlia kan se väldigt olika ut, men det finns cirka 30 olika arter och dessutom många varianter inom dessa arter. De förekommer i tropiska områden i Amerika, och framförallt i Mexico, där indianerna ursprungligen använde rotknölarna i sin kost.

Dahlian har fått sitt namn från den svenska naturvetaren och läkaren Anders Dahl, som var samtida med Carl von Linné.

Massor med färger och former

Dahlior kan variera väldigt mycket utseendemässigt, blomman finns i nästan alla upptänkliga färger och former. Det finns allt från små så kallade topmix dahlior som bara är någon centimeter stora till dekorativdahlior som är nästa lika stora som assietter.

Formen varierar kraftigt, kaktusdahlior är som det hörs på namnet taggiga, popmpomdahlior är runda som bollar och så har vi både näckrosdahlior och piondahlior som förstås har fått sina namn av en tydlig anledning.

Dahlian är känslig för köld

Eftersom dahlian härstammar från ett varmt klimat är de förstås känsliga för köld. Så att odla dahlia kräver viss omsorg. Det första du ska tänka på är att handla riktigt färska lökar som inte legat för länge på en hylla och skrumpnat, köp dina dahliaknölar så fort de kommit ut i handeln. Kolla på dem så att de har ”ögon” det som senare ska bli skott.

När du tagit hem dem kanske det inte ännu är tid för plantering, då bör du förvara dem torrt och sval och inte instängt, tills det är dags.

Du kan plantera dahlior på sin tänkta växtplats så fort nattfrosten är över, men det kan också vara en god idé att förodla dem inomhus ett par veckor, för att de ska blomma tidigare och längre.

Tillför extra gödning

Dahlior behöver mycket sol och värme, så det är viktigt att välja rätt plats att plantera dem på. De vill också ha välgödd och kraftig jord som är väldränerad. Du bör även tillföra extra gödning under växtperioden. Du planterar blommorna grunt, och därför kan de också behöva extra stöd när de vuxit upp, så att de inte välter.

På hösten är dahliorna också extra känsliga för den första nattfrosten, så håll koll på temperaturen ordentligt. De kan nämligen fortsätta att blomma i lugn och ro ett bra tag till om du bara skyddar dem från de första frostnätterna genom någon form av övertäckning.

När frosten sen sätter in på riktigt och blommorna blir bruna och fula är det verkligen dags att ta upp knölarna. Ta upp dem försiktigt, de är känsliga, låt lite jord vara kvar runt knölarna och klipp av de bruna bladen och stjälkarna.

Förvara svalt och mörkt

Lägg dem sedan på en bädd av torvströ och täcker med ytterligare torv. De förvaras sedan svalt, mörkt och torrt tills det är dags att plantera igen. Om du har planterat dina dahlior i krukor tar du förstås in hela krukan och låter det torka under vintern.

Det finns också dahliafrön att så nuförtiden. Om du förodlar dessa kommer de att ge tidiga, låga sommardahlior som passar bra i urnor och krukor. Dessa dahlior utvecklar också med tiden knölar som du kan plocka upp och plantera om nästa säsong.

Ofta ställda frågor

Hur länge blommar dahlior?

Dahlior blommar från slutet av juni och under hela sommaren har du stora vackra blommor. Om du vill odla färdiga dahlior kan du köpa knölar i trödgårdsbutiken. Du kan också så dahliafrön.

När och hur planterar man dahlior?

Plantera dina dahlior när du är säker på att nattfrosten är över. Odla direkt i trädgården eller kruka. Sätt knölarna ca 50 cm ifrån varandra. Odlar du i kruka ska den vara på minst 30 liter.