Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Älskade amaryllis – julens drottning

Få blommor förmedlar jul lika mycket som julens drottning. Men visste du att vår älskade amaryllis egentligen inte alls heter amaryllis? Vi gör vårt bästa för att reda ut begreppen för dig! Behöver du tips och råd hur du sköter om dina Amaryllis så hittar du det - Här!


Amaryllis, en av vår käraste julblommor

Amaryllisen kommer ursprungligen från Sydamerika och det var inte förrän på 1960-talet som den började betraktas som en julblomma. Den har blivit populär tack vare att den, precis som många andra lökväxter, är så lättodlad.

amaryllis som lökblomma

Amaryllis eller hippeastrum?

Den blomma som vi kallar amaryllis tillhör egentligen släktet hippeastrum och är inte den riktiga sorten som på svenska har namnet kapamaryllis. Det var på 1700-talet som Carl von Linne gjorde misstaget att föra ihop den sydafrikanska kapamaryllisen med den sydamerikanska amaryllisen i samma släkte. På 1800-talet upptäcktes misstaget och då fick den sydafrikanska släkten namnet amaryllis belladonna medan den sydamerikanska släkten istället fick namnet hippeastrum. Kapamaryllis är istället närmare släkt med snödroppar och narcisser. Den amaryllis som är favorit under julen är alltså den släkt som kallas hippeastrum. Kapamaryllisen är mer svårodlad och trivs inte lika bra i vårt klimat, oavsett om du odlar den inne eller ute.

en stor bukett av vita amaryllis

Amaryllisens svenska namn?

Visste du att amaryllisens svenska namn egentligen är Riddarstjärna? Hur namnet uppstod är något oklart, men det lär ha något att göra med ryttare, hästar och hur en amaryllis i knopp ser ut som mulen och öronen på en häst. Carl von Linnés tidiga namn var amaryllis equestris där equestris kommer av det latinska namnet på häst som är equus men har även tolkats som eques som betyder riddare. Oavsett hur namnet har uppkommit tycker vi att det är väl värt att minnas.