Mitt konto
Tulpaner

Tulpaner – Fakta och skötselråd

Tulpaner är en av våra mest älskade snittblommor. De kommer i en mängd färger och former. Och tar du hand om dem rätt håller dem sig fina i över en vecka. Här får du tips och råd på hur du förlänger dina tulpaners liv.

Hur länge lever tulpaner? Se till att snitta dina tulpaner varje dag och sätt dem i nytt kallt vatten. Med rätt skötsel håller sig dina tulpaner fina i över en vecka.

Så får du dina tulpaner att leva längre

Gör din vas ren

Använd en ren vas

Det är viktigt att använda en ren vas. Om du använder en smutsig vas kommer bakterierna i vasen bryta ner tulpanerna i förtid. Vilket är mycket tråkigt på så fina blommor.

Så vattnar du dina tulpaner

När du fyller på vatten i vasen ska du endast fylla på cirka 10 centimeter. Mer vatten än så vill de inte ha. Använd dig av krispigt kallt vatten. Det älskar dina tulpaner. Och se till att vattnet är rent. Börjar det bli grumligt är det bra att byta för att få bort bakterierna.

Tulpaner och vatten
Så vattnar du dina tulpaner

Hur ofta ska jag fylla på vatten?

Om du vill undvika att dina tulpaner växer för snabbt och blir rangliga, behöver du inte fylla på med nytt vatten varje dag utan bara vid behov. Men om du vill att tulpanerna ska växa och frodas kan du fylla på med vatten så ofta som det behövs. Snittar du dessutom om tulpanerna varannan dag så kan du få dem att växa så att de hänger härligt ut över vasens kant.

Snitta dina tulpaner

Innan du ställer dina tulpaner i kallt vatten ska du ge dem ett snitt i stjälken. Genom att göra ett nytt fint snitt i stjälken hjälper du tulpanen att ta upp vattnet. Gör ett rakt snitt cirka 2 centimeter ifrån stjälkens slut. Du kan med fördel snitta om dina tulpaner efter några dagar igen.

Snitta dina tulpaner
Så får du dina tulpaner att hålla sig krispiga

Få krispiga tulpaner

Tulpaner som får stå svalt på natten lever längre. De klarar drag men trivs inte i minusgrader eller för varmt. Har du plats kan du ställa in vasen i kylskåpet över natten. Annars passar en inglasad balkong eller ett uterum perfekt för ändamålet.

Tulpanbukett med löken kvar

Skapa en vacker tulpanbukett med löken kvar. Det skapar en cool och rustik känsla. Vira runt ett vackert band runt stjälkarna och ställ din bukett i ett snyggt djupt fat. Häll sedan lite vatten i botten till lökens rötter. När tulpanerna har blommat över sparar du löken och planterar ut den i trädgården.

Tulpanbukett med löken kvar

Upptäck våra tulpanbuketter här.