Mitt konto
Krysantemum

Krysantemum - höstens drottning

Krysantemum är en blomma som vi i allra högsta grad förknippar med sensommar och höst här i Sverige. Det är också en otroligt populär blomma, både i trädgården men också som snittblomma hos våra florister.

Krysantemum kommer i en mängd varianter. Det finns enkla och fyllda blommor och till och med så kallade skedformiga kronblad. Vissa varianter påminner närmast om den klassiska prästkragen. Färgskalan ä också mycket varierad, från vit till gult, grönt och en mängd rosa och lila nyanser.

Krysantemum har sitt ursprung i Asien

Krysantemum gjorde sitt intåg i Sverige via Holland. Till Holland kom blomman från Asien redan i slutet av 1600-talet. Den blev snart en mycket uppskattad blomma som spred vidare i Europa och därmed också Sverige.

I Japan och Kina är Krysantemum en gammal kulturväxt som har odlats i 3000 år. Man har traditionellt använt Krysantemum för mer än bara prydnad, det är även en medicinalväxt med nyttiga egenskaper. Det är också en av de växter som vi vet är en bra luftfuktare och som rensar luften från bland annat bensen.

De ursprungliga varianterna av Krysantemum trivdes bäst på hösten, tack vare de kortare dagarna. Men så småningom kunde man odla blomman året runt, tack vare mer utvecklad odlingsteknik.

Numera förekommer Krysantemum hos floristerna året runt. Men det är framförallt på hösten som vi älskar att pryda våra hem och trädgårdar med den. Dess höstliga färger i mättade röda och orange nyanser står sig fint under denna period. Men de senaste åren har även nyare sorter blivit populära. Varianter som Ruby time med sin roströda färg och rörformade kronblad, Santa Birgitta med mörkt orange blommor och Green valley med skira limegröna blommor har gjort sitt intåg.

Krysantemum som snittblomma finns i en uppsjö varianter. Den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand, men passar också mycket bra i blandade kompositioner.  Den är också ett vanligt inslag i olika arrangemang och planteringar, då den står sig mycket länge.

Ta hand om din krysantemum

Krysantemum i kruka bör vattnas regelbundet för att undvika uttorkning. Den vissnar hastigt och tappar lätt kronbladen om den inte får rätt skötsel. Den vill stå ljust, men inte exponeras för direkt solljus hela tiden.

Som snittblomma sköter du den på samma sätt som de flesta andra snittblommor. Färska snitt, friskt vatten, och var noggrann med att rensa bort blad som faller under vattenlinjen, så att bakterier inte frodas i vattnet. Näring i vattnet plus att du byter till färskt vatten var eller varannan dag ökar hållbarheten, och om du ställer vasen svalare över natten förlänger du också hållbarheten. Krysantemum i vas kan hålla flera veckor om du sköter den rätt.