Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti
Mitt konto

Höstplantering – så lyckas du

Bästa tiden för plantering är på hösten. Dina plantor slipper försommartorkan och till våren har de hunnit rota sig ordentligt. Här är de fem bästa växterna att plantera på hösten.

Älskar du höstplantering lika mycket som vi? Bästa tiden att plantera är nämligen just nu på hösten. Dina växter slipper torka ut i försommarsolen och när våren kommer har de rotat sig ordentligt. På det viset kommer de snabbt igång med tillväxten. Dessutom slipper du vattna dina växter lika mycker som vid en sommarplantering.

Här tipsar vi om fem bästa växterna till din höstplantering och hur du gör för att lyckas.

kryssboll höstplantering

Kryssboll

Plantera en kryssboll på uteplatsen så får du en vacker blomsterprakt under hösten när många andra växter slutat blomma. Bollkryss kan blomma ända in i november om temperaturen håller sig stabil.

1. Kryssbollen trivs bäst i halvskugga. En svalare plantering gör att västen håller sig fin längre. Ljuset är viktigt för att blommorna ska slå ut ordentligt.

2. Plantera i en större kruka för att underlätta skötseln.

3. Vattna två gånger i veckan. Jorden ska vara lätt fuktig hela tiden.

4. Plocka bort vissna blommor efterhand.

Ljung

Ljungen med sin blomsterprakt sätter färg på hösten. Om du tar hand om din ljung håller den sig fin hela säsongen. Dessutom klarar den en vinter utomhus utan problem.

1. Ljungen en sur och väldränerad jord. Välj gärna rhododendronjord som är kalkfattig och har lågt pH-värde.

2. Ställ plantan på en ljus och solig plats på altanen eller i din trädgård. Det kommer göra att den blommar extra länge.

3. Ljungen vill ha mycket vatten och står gärna i fuktig jord. Glömmer du vattna den blir den snabbt brun och tråkig. Vattna en gång i veckan så länge som det är plusgrader.

Ljung höstplantering
Hortensia Höstplantering

Hortensia

Det roliga med krukodlade hortensior är den stora mångfalden. Välj och vraka bland massor med olika sorter. Hortensian är tätvuxen och många är nätta till växtsättet vilket passar perfekt när den ska planteras i kruka.

1. Placera hortensian ljust, men inte i direkt solljus.

2. Hortensian mår bra av mycket vatten. Den vill dock inte stå i vatten. Sänk därför ner krukväxten i vatten och håll den där tills det slutar bubbla. Upprepa tre gånger i veckan.

3.  Klipp bort fula blomsterklasar.

Cyklamen

En av höstens mest efterlängtade växter är Cyklamen. Den trivs i kyligare klimat och finns att köpa i handeln först under augusti. En perfekt växt att välkomna hösten och vintern med.

1. Använd näringsrik blomjord och se till att den alltid är fuktig. Den får varken vara för torr eller för blöt.

2. Vattna växten lite varje dag. Cyklamen mår bäst av mjukt vatten eller regnvatten. Du får absolut inte vattna mellan bladen eller roten, utan använd en tunn vattenstråle i krukans kant.

3. Cyklamen gillar svala temperaturer, gärna omkring 16 °C och den klarar av frostnätter. Om växten blir för varm är ett tips att lägga några isbitar på jorden för att kyla ner växten.

4. Växten vill gärna stå ljust men inte i direkt solljus.

Cyklamen höstplantering
Rosor höstplantering

Rosor

Rosor mår bra av att planteras på hösten. De brukar dessutom finnas att köpa billigt i butikerna under denna tid. De kan se lite tråkiga ut just nu men blir vackra blommande plantor till nästa år.

1. Rosen trivs i en näringsrik jord som är väldränerad.

2. Ta bort vissna blommor för att få en rikare blomning.

3. PLantera dina rosor på en solig plats. Gärna intill en vägg, spaljé, staket eller pergola.