Mitt konto

Höstkrans – så binder du din egen dörrkrans

När det byter säsong och de börjar bli mörkare ute tycker vi om att pynta. Ett perfekt pynt inför hösten är att göra sin egen dörrkrans för att komma in mysstämning. Bind din egen höstkrans att hänga på din dörr. Var kreativ och fyll den med allt som hör hösten till, som ljung, rönnbär, löv, kottar och småäpplen. Endast fantasin sätter gränser.

Hur binder du en enkel höstkrans?

Material till höstkrans

Du behöver

För att skapa din höstkrans behöver du en halmstomme, myrtentråd, blommor och växter efter smak och band att hänga upp med. Tänk på, ju mindre krans och mer blommor, desto bulligare blir resultatet. Därför kan det vara bra att välja en storlek på halmkransen som inte är alltför liten.

Välj blommor

I denna krans har vi valt att använda eukalyptus, tistlar och blad plockat ute för dom ger ett tjusigt och yvigt utseende och blir väldigt fina när dom torkar! Du kan också använda: ljung, småäpplen, nypon, rönnbär, gräs, torkade ormbunkar, murgröna, hartassar, lammöron, limonium, fröställning av scabiosa, olika sorters blad, kottar, lönnlöv.
Innan du börjar arbeta med dina blommor kan du klippa stjälken så den är ca 5 cm lång. Då blir blommorna lättare att arbeta med och sticker inte ut utanför kransen.

Blommor på ett runt träbord
Blommor till midsommarkransen

Så börjar du binda din höstkrans

Börja med att surra fast myrtentråden längst ut på halmstommen för att fästa änden. Ta några blommor och lägg mot halmstommen och linda 2–3 varv runt stjälkarna med tråden. Därefter lägger du till nya blommor och lindar fast. Kom ihåg att fästa tråden hårt så blommorna sitter kvar efter dom torkat!

Fäst tråden

Gör detta tills hela kransen är full av blommor! Fäst tråden genom att surra fast den flera varv runt kransen. Försök att lirka in den mellan några blommor så den inte syns, för att få ett proffsigt resultat, precis som om en florist bundit den!

Surra fast blommorna med ståltråd
Höstkrans på ett bord

Färdigt resultat

Avsluta med att vira ett valfritt band för att kunna hänga upp din krans på dörren. Vi har valt att använda ett brett sidenband men välj själv efter smak vad som passar hemma hos dig. Du kan vara kreativ och använda sidenband, spets, naturtråd, sammet,

Häng nu upp din dörrkrans och låt den hänga hela hösten för att komma i stämning.

Färdig midsommarkrans