Hortensia – en av våra mest älskade blommor

Fakta 

Hortensia är en gammal blomma och det finns fossila fynd på frön som är 50 miljoner år gamla. Dess släkte innehåller 70-100 arter och ordet hydrangea kommer från grekiskan som betyder vattenbehållare. Det har med blommans frökapselsform att göra. Hortensian som är liten i storleken är fertil medan de stora blommorna är sterila. Släktet härstammar från Japan, ön Honshu och finns i en mängd olika färger som röd, blå, vit och rosa. Under 1700-talet kom blomman med dess stora blad till Europa som skapar liv och ger vårkänsla i hemmet med sina eleganta blomklasar. Det sägs att namnet hortensia kom till under 1700-talet då den franske botanisten Philibert de Commerson skulle åka på en jorden-runt resa. Han var då nyförlovad med den vackra Hortensia Baret som inte kunde lämna sin fästman. Hon klädde sig till en pojke och fick jobb på båten som till slut seglade iväg. Efter en tid upptäcktes hon men fick stanna kvar och när båten kom till fjärran Östern fann hennes älskade en vacker växt. Han gav namn efter sin fästmö Hortensia. Det finns inte många växter som är uppkallade efter en kvinna men hortensia är det.

Ta hand om din hortensia

Förr gav man sin mor på Morsdag en krukväxt med hortensia men idag kommer den tidigare på våren vilket ger glädje för alla, inte bara våra mödrar. Hortensia som förkommer som krukväxt eller utomhus i jorden blommar mellan mars-juni. Den ska placeras ljust men inte med direkt sol. Hortensian är törstig vilket gör att man ska vattna den ofta och väl. Under vinterhalvåret ska hortensia placeras frostfritt och nästa år när den blommar blir den rikligare. Hortensia på snitt säljs under perioden mars till november och vattnet ska vara ljummet med näring i. Snittet ska vara diagonalt längst nere på stjälken och inga blad får vara under vattnet. Den finns i brudbuketter, barnbuketter eller ensam i en vacker vas och pryder mångas vardagsrum med sina praktfulla blommor.

Visste du detta om hortensia?

Färgen på hortensian kan variera beroende på jordförhållandena och deras pH-värde. I sura jordar blir blomman blå och vid ett högre pH-värde blir blomman rosa eller röd beroende på vilken sort det handlar om. Däremot vit blommande hortensior blir alltid vita oavsett vilket pH-värde jorden har. Enligt blommans språk betyder hortensia ”varför glömde du mig” och ”du är kall”.  Även om betydelsen av blomman är hemsk så är den fortfarande väldigt vacker att titta på.