Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Alstroemeria – fakta & skötselråd

Här kan du läsa fakta och skötselråd på hur du på bästa sätt tar hand om snittblomman alstroemeria så den håller länge

Blomman alstroemeria förekommer främst som utplanteringsväxt och den kan övervintra i Sverige med rätt hantering och kunskap. Den finns även som snittblomma och är tillgänglig hela året. Dess ursprung är från Sydamerika, länderna Chile och Brasilien och finns i cirka 65 arter.

 

I Chile kommer den art som kan övervintra medan alstroemerian som finns mest under sommarhalvåret kommer från Brasilien. alstroemerian finns i flera färger, pastell, cerise, röd, orange, gul och vit men den finns även i flera färger samtidigt. Den kommer i stora flockar med flera blommor på samma stängel som slår ut i omgångar.

Blomman är släkt med liljan och liknar den vid utseendet. Arten är uppkallad efter svensken Clas Alströmer som levde på 1700-talet, då han skickade hem frön av alstroemerian till Sverige och lät så den. Hans nära vän Carl von Linné belönade Clas Alströmer med att döpa blomman efter honom.


Alstroemeria är känslig för frost

När sista frosten är över kan man börja plantera alströmerian i trädgården men placeringen är viktig eftersom blomman kräver sol alternativt en lätt skuggig plats. Finns inte den möjligheten är det viktigt att den får tillgång till morgonsol och en annan viktig aspekt är dräneringen eftersom arten ruttnar om den sitter stillastående i vatten eller fuktig jord.

Är man däremot begränsad till en viss plats kan man bygga upp jorden till en högre nivå för att förbättra kapaciteten. Under planteringen av rötterna ska hålen vara djupa och mellanrummet ska vara en fot isär.

Därefter är det viktigt att vattna jorden men den får inte bli för blöt. Under vinterhalvåret är det viktigt att förvara rötterna, gärna fuktigt. De är väldigt sköra och kan skadas om de inte hanteras varsamt vilket gör att man måste kontrollera att rötterna inte orkar ut eller ruttnar och om det skulle visa sig att de gör de är det bara att slänga de rötterna. Under våren och sommaren är det bara att njuta av den vackra färgprakten.

Alstroemeria hållbar som snittblomma

När alstroemerian förekommer som snittblomma är det viktigt att den snittas lätt på snedden och att den ställs i kallt vatten med snittblomsnäring.  Stjälken är väldigt svaga så behandla den varsamt och se till att inga blad är under vattnet.

Arten är en av de snittblommor som håller länge och är väldig enkel att sköta. Hållbarheten kan vara mellan 10-18 dagar. Den ståtliga alstroemerian förekommer i många av floristernas arrangemang eftersom den är hållbar och finns tillgänglig året om. Blomman är även vacker helt solo med en enda nyans eller av en mix av blandade färger.

Alstroemerian är doftlös vilket gör att den inte orsakar besvär hos allergiker. Dock ska man vara medveten om att rötterna kan vara irriterande för ögon och hud. Den ståtliga alströmerian är dessutom en symbol för vänskap och tillgivenhet, vilket gör den särskilt lämpad när du ska skicka ett blombud.

Behöver du skötselråd för andra blommor än Alstroemeria så hittar du dem - Här!