Mitt konto

Veronica ger ögontröst

Blå Veronica - ögontröst

Den trivs bäst i perennrabatten eller vid stenpartier och kommer från familjen Plantaginaceae, grobladsväxter, blommans namn är Veronica. Det finns omkring 180 arter och 24 av arterna växer i Sverige framförallt från Skåne till Uppland men den är vanligast på Öland och Gotland. Den upptäcktes på 1600-talet och kommer från norra halvklotet.

Under sommarhalvåret slår knopparna ut och beroende på vädret kan den blomma två gånger. Det som skiljer Veronica mot flera av de andra blommorna som finns i världen är att namnet inte kommer från grekiskan utan från språket latin. Veronica kommer från ordet Vere Unica som betyder, sannerligen makalös.

Den vanligaste arten är praktveronica


Praktveronican är den vanligaste arten inom Veronica familjen. Den blir alldeles klarblå. En annan sort är Teveronica och den kommer i skogsbrynen, den håller tyvärr i enbart kort tid. De flesta av blommorna kommer i färgen blå men Veronica Spicata ”Minuett” är en art som blir röd samt Veronica Spicata ”Erica” kommer i färgen rosa. Oavsett färg får inte blommorna planteras i tung jord utan jorden behöver blandas ut tillsammans med sand. Den är i behov av lite näring för att överleva och behöver full sol, under varma sommardagar får växten gärna ställas i skuggan. 

Ställ den i närheten av ett buskage eftersom den behövs skyddas mot blåsten. Ett tips för att förlänga blomningen av växten Veronica är att kontinuerligt klippa i överblommande blommor. Däremot producerar de överblommande blommorna nya frön vilket i sin tur skapar nya vackra Veronica. Veronicas värsta problem är bladmögel och de kommer endast i fuktigt klimat.

Veronicans många namn


En del av arterna har fått roliga namn här i Sverige, som mormors glasögon, teävenpris, tjusöger och ögontröst. Trots de roliga namnen syftar de på medicinska egenskaper. Arterna mormors glasögon och ögontröst används till diverse ögonsjukdomar. Däremot namnet på arten teävenpris avser att växtens blad ger ett bättre te eftersom de skapar en mindre bitter smak. Dock tillhör inte växten tebusken, som kommer från familjen Amelia Sinensis vilket gör teävenpris till en drog.