Vårblommande lökar

Ett av de första tecknen på att våren har kommit är när vårlökarnas skott letat sig upp genom jorden. Finns det något bättre än när snön har smällt bort, kylan byts ut mot härlig förvårs sol och när man ser rabatterna lysa i vårlökarna härliga färger? 

Plantering

Redan i augusti och september brukar vårlökarna dyka upp i butikerna, det är också då det är den bästa tiden att plantera dem. Om du planterar dem direkt de inhandlats och inte låter dem ligga och torkar ut så hinner lökarna få ett rejält rotsystem innan tjälen kommer. Har du inte möjlighet att plantera dem direkt så förvara dem torrt och luftigt, för så länge jorden inte är frusen går det att plantera.Blanda ner planteringsjord om jorden är hård och lerig. Mindre lökar som krokusar och snödroppar planteras grunt och större lökar tulpan och påskliljor planteras djupare. En bra tumregel är att gräva en grop som är ca 3 gånger större än själva löken. Placera stora lökar med den spetsiga delen uppåt  små lökar kan hällas ner i gropen, de finns sin väg upp oavsett. Plantera gärna i kluster om 10-15 lökar för att få den där härlig färgklicksexplotionen under den tidiga våren när allt annat är kalt och avskalat. Om du väljer vårlökar med olika blomningstid kommer du få en underbart vacker och färgsprakande rabatt hela våren och försommaren. Viktigt att tänka på är att bladen får ligga kvar och vissna efter att löken har blommat klart. Om du klipper av bladen innan de gulnat så tar du näring från löken. Däremot är det bra att knipsa av blomman när den blommat klart, innan det utvecklas en frökapsel. Detta är väl inte det man helst vill ha i rabatten, det kan då vara en bra idé med lökkrogar. Då planterar man istället ner lökarna i lökkorgar under hösten som sedan kan grävas upp när blomningen är över och flyttas till en mindre synlig plats i trädgården. Vill du ha kvar dem till nästa år kan du förvara dem på en sval och frostfri plats. Behåll så mycket av jorden som möjligt runt lökarna och vattna några gånger så att lökarna inte torkar ut. Det är dags att plantera ut vårlökarna i trädgården igen när jorden blivit varm. Blanda ner benmjöl i jorden när du planterar ut så mår lökarna ännu lite bättre. En rågad matsked till stora lökar och en halv tesked till små lökar. Ta inte förmycket, det kan leda till få blommor och mycket blast. För att förstärka de vackra färgerna i blommorna ytterligare kan planteringsytan täckas med dekorationsflis. Det finns flera olika varianter att välja mellan, till exempel så ger oxidsvart flis eller nötbrun flis en vacker kontrast till gula och vita blommor.

Rådjur och hare?

Rådjur, kaniner, harar och sorkar älskar vårlökar, framför allt tulpan och krokus. Det finns lite olika sätt att slippa dessa djur. Plantera tillsammans med lökar som avger en doft som djuren inte tycker om, exempel på dessa är; Fritillaria och Allium. Andra lökar som djuren inte tycker om är snöklocka, snödroppar, narcisser, stjärnhyacint, vintergäck och kejsarkrona. Vill du inte ha dessa lökar in din plantering så kan du istället gödsla med blodmjöl, tänk dock på att strö ut nytt efter ett ordentligt regnoväder.

Blomtid

Det är svårt att säga en exakt blomtid, när lökarna slår ut och hur länge de blommar. Allt beror på när våren kommer och hur vädret är. Varma vårar och somrar blommar vårlökarna tidigt och en kortare period, medan kallare vårar ger en senare blomning men som istället vara längre.

I kruka

Orkar du inte vänta på att vårlökarna ska smyga sig upp i trädgården kan du ha fördrivna lökar i krukor inomhus. Vårlökarna behöver inte stå i jord, det funkar lika bra med sten, sand, glaskulor, snäckskal osv. Direkt efter plantering ska krukan stå ganska varmt under två veckor för att löken ska hinna rota sig. 5-15 grader brukar vara lagom. Därefter behöver löken stå kallt i några månader, 0-5 grader.En sval jordkällare eller uterum som är frostfritt över vinter funkar utmärkt. Om löken fryser så ruttnar den lätt. Det är lagom att ta in krukan i slutet på januari – februari och då driva fram lökarna i rumsvärme. Undvik att lökarna blir utsatt för solljus eller hög värme. Tänk på att alla vårlökar inomhus i krukor har ganska kort hållbarhet, för att öka hållbarheten kan du ställa krukan svalt igen när det slått ut.
Vattna med måtta och låt torka upp mellan vattningarna. 

Delivery1
LEVERANS SAMMA DAG Direkt till dörren
Basket1
BETALA MED SWISH Beställ enkelt och snabbt
Flower1
BLOMMOR & PRESENTER Gåvor för alla tillfällen
Pin1
LEVERANS I HELA VÄRLDEN via vårt stora floristnätverk