En favn herlige tulipaner

Tulpaner - skötsel och styling

Vi går mot ljusare tider och vårens vackraste budbärare är här - tulpanen. Det finns få saker som gör hemmet så vårfräscht, som en tulpanbukett. Oavsett om du väljer vita tulpaner, mjukt ljusrosa eller kanske en mixad bukett med tulpaner i olika färger. En av våra mest älskade snittblommor är också det bästa sättet att locka fram våren.


Hur får jag tulpanerna att stå länge?

tulipaner i rene vaser
En ren vas är a och o

Diska vasen med klorin och skölj den ordentligt med kallt vatten.

En enslig tulipan
Hur mycket vatten ska tulpaner ha?

Tulpaner behöver inte ha så mycket vatten i vasen. Fyll på max 10 cm.

å snitte tulipaner
Hur snittar jag tulpaner?

Gör ett rakt snitt cirka två centimeter från stjälkens slut, med en ren kniv.

Spenstige tulipaner
Få krispiga tulpaner

När tulpanerna snittats behöver de vatten för att få tillbaka sin spänst. Sätt dem i vatten och låt omslagspappret sitta kvar i drygt en halvtimme.

rosa tulipaner
Temperatur och miljö

Tulpaner som får stå svalt på natten lever längre. De klarar drag men bör inte stå i minusgrader och inte heller för varmt.

Ville tulipaner
Hur ofta ska jag fylla på vatten?

Om du vill undvika att dina tulpaner växer för snabbt och blir rangliga, fyll inte på med nytt vatten varje dag. Vid behov räcker.


Vilken vas klär tulpanerna bäst?

Favn med tulipaner
Klassisk tulpanvas med vågig kant

Om man säger tulpanvas tänker många på en glasvas med vågig kant. Den låter tulpanerna sträcka sig mot ljuset samtidigt som den ger stöd.

Masse tulipaner i vase
Tulpaner som blickfång

En tulpanbukett som ställs i en stor vas med vid öppning kan bli extremt effektfull. Ta gärna i med många tulpaner så får du ett fantastiskt blickfång i ditt hem.

Tulipaner i gjennomsiktig vase
Effektfullt i glasvas

Det man kanske inte alltid tänker på är att tulpanens ljusgröna stjälkar är riktigt vackra. Genom att välja en transparent vas framhäver du stjälkarna och får dessutom fina effekter när ljuset speglar sig i vattnet.

Tulipaner i høy og smal vase
Högt och elegant

Gillar du enkelt och elegant kan du gärna satsa på en hög vas till dina tulpaner. Kanske som här, helvit med ett enkelt vågmönster.


Tulipantrender

Tulpantrender genom tiderna

Förr satte man ofta tulpaner i speciella vaser som hade hålrum för varje stjälk. Dessa vaser var till för att visa varje blommas skönhet och de var dessutom ett tecken på välstånd. Tulpaner var dyra och inte en blomma alla hade råd med. Vaser av den här typen har under de senaste åren blivit trendiga igen och går att hitta i många hem- och inredningsbutiker.

Tulpanstyling

Alla som haft en tulpanbukett hemma vet att de fortsätter växa i vasen. De sträcker sig mot ljuset och kan bli rejält mycket högre på bara några dagar. En del föredrar därför att inte blanda tulpanerna med andra blommor, utan bara lite grönt i form av eukalyptus eller några olivkvistar. Andra älskar effekten av naturligt levande och yviga tulpaner, i kombination med till exempel ranunkler eller liljor.

Styling med tulipaner

Kundservice