Skicka blommor

Tulpaner - vår mesta vårblomma

Tulpaner

Det är något som händer med blomsterälskare när de får syn på årets första tulpaner. För det är verkligen en speciell känsla, det är en föraning av vår och värme som vi kan ta med oss hem och sätta på bordet även om det är hur kallt och ruggigt som helst.

Tulpaner är en vårblommande lökväxt som finns i en uppsjö varianter och färger. Det finns runt 100 olika vilda arter, men till det kommer en mängd olika framodlade hybrider. Indelningen av tulpanvarianterna baseras dels på hur blommorna ser ut, dels på när deras blomning infaller.  Tulpanerna ingår i familjen liljeväxter. De har breda blad och blommorna sitter enstaka eller möjligen ett par på en stjälk.


Tulpaner kom till Europa på 1500-talet

Blomman har fått sitt namn från det persiska ordet dulband, vilket betyder turban. Tulpanerna härstammar ursprungligen från södra Europa, norra delarna av Afrika och vissa delar av Asien. Till Europa kom tulpanen från det Osmanska riket någon gång på 1500-talet. Tulpaner förknippas starkt med Holland, och det var Schweizaren Carolus Clausius som introducerade blomman i landet. Tulpaner blev snabbt ett ha-begär hos holländarna, något som ledde till våldsamt upptrissade priser och så småningom världens första finansbubbla. Den holländska staten blev tvungen att ingripa för att hejda den galopperande utvecklingen. Under den här perioden i Holland var det enkelblommande och polkagrisrandiga tulpaner som var de allra mest populära.

Under 1800-talet introduceras de så kallade Darwintulpanerna från vilka många av dagens vanligaste varianter härstammar. År 1914 utkommer första upplagan av den så kallade tulpanbibeln, Classified list of tulip names”, som listar och beskriver alla kända tulpanvarianter. Och under 1970-talet tar den riktiga tulpanindustrin fart med storskaliga odlingar och en ständigt ökande efterfrågan på tulpaner.

 

Olika typer av tulpaner

Det finns en mängd olika varianter på tulpaner, här listar vi de vanligaste huvudtyperna.

Enkel tidigblommande tulpaner
De enkla tidigblommande tulpanerna har mycket starka stjälkar. De kommer i en mängd färger och blommar som namnet antyder tidigt.

Dubbel tidigblommande tulpaner
Dubbla tidigblommande tulpaner har fler än sex kronblad, en del har mängder av kronblad och liknar nästan pioner eller rosor. De är också betydligt större än de enkla, men med kortare stjärlkar. Färgvarianterna är dock mer begränsade.

Liljeblommande tulpaner
Som namnet antyder liknar dessa varianter liljor med sina spetsiga kronblad. Ovanifrån liknar de stjärnor när de slår ut. Liljeblommande tulpaner blommar i mitten av säsongen eller lite senare, och har stjälkar av olika längd.

Fransade tulpaner
Topparna på dessa tulpaner har karaktäristiska fransar. Från ha varit relativt ovanliga har de ökat i popularitet de senaste åren. Fransade tulpaner blommar i mitten av säsongen till sensäsong.

Papegojtulpaner
Papegojtulpanerna kan ibland sammanblandas med de fransade. Men om man tittar på dem samtidigt ser man att de skiljer sig väsentligt. Papegohtulpaner har kronblad som är med fjäderlika och vridna. Blommorna är stora och mycket färgstarka. De blommar från mitten till sent i säsongen.

 

Så sköter du dina tulpaner

Börja med att skära av stjälkarna cirka 1 cm upp, för att tulpanerna lättare ska kunna suga vatten. Behåll omslagspappret på buketten för extra stöd, placera blommorna i svalt vatten och gärna sval luft i åtminstone en timme. Då suger tulpanerna vatten och får stöd samtidigt, så dt blir raka och fina.

Sen tar du bort omslagspappret och placerar tulpanerna svalt men inte dragit och inte heller i fullt solljus. Tulpanerna ska inte heller stå nära en fruktskål, då de far illa av etylengas som frukten utsöndrar.

Fält med tulpaner

Kundservice