Sommarkalas med Fia

Älskar du sommaren lika mycket som jag? Jag som tycker om att vara ute i naturen älskar att kunna dricka morgonkaffet i trädgården och grilla ute om kvällarna. det blir liksom en skönare stämning – mer avslappnat och inte så uppstyrt. Något som blivit en tradition för mig om somrarna är att göra svartvinbärssaft med bär från trädgården. Här får du receptet på saften och på en smarrig rabarbepaj som passar perfekt till.



RABARBERPAJ

Enkel att göra | 45 minuter

6 portioner


500 gram rabarber

½ matsked potatismjöl

1 tesked kanel

4 matskedar socker


Smuldeg

1½ deciliter havregryn

1½ deciliter vetemjöl

½ deciliter socker

125 gram smör

Vaniljsås eller crème fraiche


Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vaniljsås eller crème fraiche.

SVARTVINBÄRSSAFT

Enkel att göra | Förbereds dagen innan

Ger 2,5 liter koncentrerad saft


2 liter svartvinbärsblad

2 1/2 liter vatten

1 matsked citronsyra

2-3 deciliter socker

Mineralvatten

Citronskivor

Is

Skölj bladen noggrant och lägg dem i en skål. Häll på kokande vatten. Tillsätt socker och rör om tills det lösts upp. Blanda i citronsyran. Låt stå övertäckt i ett dygn och sila sedan saften.
Tillsätt mineralvatten tills saften är lagom tunn och servera med is och citronskivor.

Kundservice