Älskar du sommaren lika mycket som jag? Jag som tycker om att vara ute i naturen älskar att kunna dricka morgonkaffet i trädgården och grilla ute om kvällarna. det blir liksom en skönare stämning – mer avslappnat och inte så uppstyrt. Något som blivit en tradition för mig om somrarna är att göra svartvinbärssaft med bär från trädgården. Här får du receptet på saften och på en smarrig rabarberpaj som passar perfekt till.
Enkel att göra | 45 minuter
6 portioner
500 gram rabarber
½ matsked potatismjöl
1 tesked kanel
4 matskedar socker
Smuldeg
1½ deciliter havregryn
1½ deciliter vetemjöl
½ deciliter socker
125 gram smör
Vaniljsås eller crème fraiche
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med vaniljsås eller crème fraiche.
Enkel att göra | Förbereds dagen innan
Ger 2,5 liter koncentrerad saft
2 liter svartvinbärsblad
2 1/2 liter vatten
1 matsked citronsyra
2-3 deciliter socker
Mineralvatten
Citronskivor
Is
Skölj bladen noggrant och lägg dem i en skål. Häll på kokande vatten. Tillsätt socker och rör om tills det lösts upp. Blanda i citronsyran. Låt stå övertäckt i ett dygn och sila sedan saften.
Tillsätt mineralvatten tills saften är lagom tunn och servera med is och citronskivor.
Du har väl inte missat att Fia har en egen sida där hon delar med sig av tips och inspiration under hela året. Hon visar hur du gör fina höstkransar, buketter, dukningar, juldekorationer och mycket mer. Tips och inspiration med FloristFia »