Skicka blommor
Skötselråd

Skötselråd till blommorna

1.    Ställ blommorna i kallt vatten och tillsätt snittblomsnäring. Rensa bort bladen som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Fresian får gärna stå ljust, men undvik direkt solljus. Undvik även att placera den i närheten av frukt. Frukt utsöndrar etylen som gör att blommorna vissnar fortare.

3.    Byt vatten varannan till var tredje dag och plocka bort blommor som vissnat.

1.    Snitta blommorna med en vass kniv. Fyll vasen med cirka 10 cm rumstempererat vatten och snittblomsnäring. Gerberan är känslig för bakterier så se till att vasen är ren.

2.    Ställ inte gerberan för varmt eller i direkt solljus. Undvik även att placera den i närheten av frukt. Frukt utsöndrar etylen som gör att blommorna vissnar fortare.

3.    Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten. Om gerberan slokar, skär av en bit av stjälken, snitta om blomman och byt vatten.

1.    Använd en vass kniv och ge blommornas stjälkar ett snett snitt. Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Placera blommorna i en ren vas med mycket ljummet vatten och snittblomsnäring. Se till att dina hortensior alltid har tillräckligt med vatten och snitta gärna om dem varannan dag.

3.    Hortensian är känslig för drag, undvik därför att placera den på ett ställe med mycket luftgenomströmning.

1.    Snitta blommorna med en vass kniv. Undvik att använda en sax eftersom det pressar sönder porerna och minskar vattentillförseln. Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Tillsätt snittblomsnäring i vattnet – om blommans stjälkar är hårda, ställ dem i varmt vatten, om de däremot är mjuka räcker det med ljummet vatten.

3.    Placera blommorna ljust, men undvik omedelbart solljus. Byt vatten minst en gång i veckan och passa då även på att snitta om stjälkarna för maximal vattentillförsel.

1.    Snitta blommorna och placera dem i rumstempererat vatten. Liljor dricker mycket vatten, så se till att fylla på ordentligt. Tillsätt även snittblomsnäring.

2.    Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten.

3.    Placera liljorna svalt och undvik att placera dem i närheten av frukt. Frukt utsöndrar etylen som gör att blommorna vissnar snabbare.

4.   Tänk på att liljans frömjöl lätt kan färga av sig och ge fläckar som är svåra att få bort.

1.    Snitta nejlikorna med sneda snitt och placera dem i ljummet vatten. Tillsätt snittblomsnäring.

2.    Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten. Om blomman har mycket knoppar, kan du ställa den något varmare för att påskynda blomningen.

3.    Byt vatten varannan till var tredje dag och ge dem nya snitt.

4.    Kom ihåg att väldigt starkt doftande nejlikor kan ge upphov till allergier.

1.    Orkidéer vill oftast ha så mycket ljus som möjligt men undvik att ställa dem i direkt solljus. Blomman mår bra av temperaturskiftningar på cirka 5 grader mellan dag och natt, så om du kan anpassa placeringen efter detta är det optimalt för blomningen.

2.    Vattna blomman genom att antingen doppa ner krukan i vatten eller att placera den i en hink och vattna ovanifrån tills nästan hela krukan står i vatten. Ta upp krukan direkt. Undvik att få vatten på bladen eftersom det kan orsaka nedbrytning av blomman.

3.    Vattna blomman cirka en gång per vecka men låt den aldrig stå i vatten. Orkidéer tål torka mycket bra och ett vanligt misstag är att övervattna dem. På vinterhalvåret kan det räcka att vattna dem en gång varannan månad.

4.    Om du vill ge blomman näring, använd då speciell orkidénäring och ge endast näring under tillväxtperioden.

1.    Snitta blommornas stjälkar med en vass kniv och placera dem i kallt vatten, max 20 grader och ge dem snittblomsnäring.

2.    Rensa bort blad som hamnar under vattenytan, de påskyndar annars bakterietillväxten.

3.    Placera ranunkeln svalt och ljust för maximal hållbarhet men undvik direkt solljus. Undvik även att placera blomman i närheten av frukt. Frukt utsöndrar etylen vilket gör att blomman vissnar snabbare

1. Låt dina rosor stå inslagna men utan papper på stjälkarna. Kontrollera att det inte finns blad eller taggar kvar på stjälkarna under bindstället.

2. Häll varmt vatten (50–60 grader) i en vas och blanda i snittblomsnäring. Skär av stjälkarna så att de får en snittyta på minst 2 cm. Då får blomman en större yta att suga upp vatten med och håller längre.

3. Sätt rosorna i vattnet snabbt så att stjälkarna inte hinner suga upp luft. Det är luften i stjälken som får rosorna att nicka.

4. Ta bort pappret efter cirka en halvtimme och fyll på varmt vatten efter behov. Om vattnet blir grumligt, byt till nytt varmt vatten med ny näring och snitta om stjälkarna.

1. Använd en vass kniv och skär av cirka 1 cm av tulpanens stjälkar medan tulpanerna fortfarande ligger i sitt emballage. Fyll en vas med kallt vatten och sätt ner de inpackade blommorna.

2. Låt tulpanerna stå svalt i någon timme och ta sedan bort emballaget. Placera blommorna på ett svalt ställe och undvik att ställa dem i direkt solljus.

3. Byt vatten varannan dag och snitta om stjälkarna varannan eller var tredje dag. Undvik att placera dina tulpaner i närheten av frukt. Frukt utsöndrar etylen som gör att blommorna vissnar snabbare.

Kundservice