Skicka blommor
Skötselråd

Skötselråd till blommorna

Freesia

1.    Ställ blommorna i kallt vatten och tillsätt snittblomsnäring. Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Blommorna får gärna stå ljust, men undvik omedelbart solljus. Undvik även att placera freesian i närheten av frukt – frukten utsöndrar etylen som inte är bra för blomman.

3.    Byt vatten varannan till var tredje dag och, för att hålla blomman så fräsch som möjligt, plocka även bort blommor som vissnat.

Gerbera

1.    Snitta blommorna med en vass kniv, och fyll vasen med cirka 10 cm rumstempererat vatten och snittblomsnäring. Gerberan är känslig för bakterier, så se till att blommorna placeras i en ren vas.

2.    Ställ inte blommorna för varmt eller i direkt solljus. Undvik även att placera gerberan i närheten av frukt – frukten utsöndrar etylen som inte är bra för blomman.

3.    Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten. Om gerberan slokar, skär av en bit av stjälken, snitta om blomman och byt vatten.

Hortensia

1.    Snitta blommornas stjälkar med ett snett snitt, använd en vass kniv, och rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Placera blommorna i en ren vas, med mycket ljummet vatten, och ge dem snittblomsnäring. Se alltid till att dina hortensior har tillräckligt mycket vatten, och snitta gärna om dem varannan dag.

3.    Hortensian är känslig för drag, så undvik att placera blomman på ett ställe med mycket luftgenomströmning.

Krysantemum

1.    Snitta blommorna med en vass kniv, undvik att använda en sax eftersom detta pressar sönder porerna och minskar vattentillförseln. Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.

2.    Tillsätt snittblomsnäring i vattnet – om blommans stjälkar är hårda, ställ dem i varmt vatten, om de däremot är mjuka räcker det med ljummet vatten.

3.    Placera blomman ljust, men undvik omedelbart solljus. Byt vatten minst en gång i veckan, och passa då även på att snitta om stjälkarna för maximal vattentillförsel.

Lilja

1.    Snitta blommorna och placera dem i rumstempererat vatten. Liljor dricker mycket vatten, så se till att fylla på ordentligt – tillsätt även snittblomsnäring.

2.    Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.

3.    Placera dina liljor svalt och undvik att placera dem i närheten av frukt – frukten utsöndrar etylen som inte är bra för blomman.

4.    Liljans frömjöl kan lätt färga av sig och vara svårt att få bort, upplever du att detta minskar blommans estetik kan du avlägsna eventuella fläckar med en bit tejp.

Nejlika

1.    Snitta nejlikorna med sneda snitt och placera dem i ljummet vatten – tillsätt även snittblomsnäring.

2.    Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten. Om blomman har mycket knoppar, kan du ställa den något varmare för att påskynda blomningen.

3.    Byt vatten varannan till varje tredje dag och snitta då även om blommorna.

4.    Kom ihåg att väldigt starkt doftande nejlikor kan ge upphov till allergier.


Orkidé

1.    Orkidéer vill oftast ha så mycket ljus som möjligt, men undvik att ställa dem i direkt solljus. Blomman mår bra av temperaturskiftningar på cirka 5 grader mellan dag och natt, så om du kan anpassa placeringen efter detta är det optimalt för blomningen.

2.    Vattna blomman genom att antingen doppa ner krukan i vatten eller att placera krukan i en spann och vattna ovanifrån tills nästan hela krukan står i vatten. Ta upp krukan direkt, undvik att få vatten på bladen eftersom det kan orsaka nedbrytning av blomman.

3.    Vattna blomman cirka en gång per vecka, och låt aldrig blomman stå i vatten. Orkidéer är väldigt resistenta mot torka, det är därför ett vanligt misstag att övervattna dem. På vinterhalvåret kan det räcka att vattna dem en gång varannan månad.

4.    Om du vill ge blomman näring, se då till att du använder speciell orkidénäring och ge endast näring under tillväxtperioden.


Ranunkel

1.    Snitta blommornas stjälkar med en vass kniv och placeras dem i kallt vatten – max 20 grader – och ge dem snittblomsnäring.

2.    Rensa bort bladen som hamnar under vatten, dessa påskyndar annars bakterietillväxten.

3.    Placera ranunkeln svalt och ljust för maximal hållbarhet, undvik dock direkt solljus. Undvik även att placera blomman i närheten av frukt – frukten utsöndrar etylen som inte är bra för blomman.Rosor

1. Låt dina rosor stå inslagna, med stjälkarna utanför pappret. Kontrollera att det inte finns blad eller taggar kvar på stjälkarna under bindstället.

2. Häll upp varmt vatten (50-60 grader) och blanda i snittblomsnäring. Skär av stjälkarna – skär genom hela stjälken så att snittytan blir minst 2 cm. Då får blomman en större yta att suga upp vatten på – desto mer vatten rosen kan suga upp, desto längre håller den.

3. Sätt snabbt rosorna i vattnet, så att stjälkarna inte hinner suga upp någon luft. Det är luften i stjälken som får rosorna att "nicka".

4. Ta bort pappret efter cirka en halvtimme, fyll på varmt vatten efter behov. Om vattnet blir grumligt, byt till nytt varmt vatten med ny näring i och snitta om stjälkarna för maximal hållbarhet.


Tulpaner 

1. Skär av cirka 1 cm av tulpanens stjälkar, med en vass kniv, medan tulpanerna fortfarande ligger i sitt emballage. Fyll en vas med kallt vatten och sätt ner blommorna, med emballage, i vasen.

2. Låt tulpanerna stå svalt i någon timme och ta sedan bort emballaget. Placera blommorna på ett svalt ställe och undvik att ställa dem i direkt solljus.

3. Byt vatten varannan dag, och snitta om stjälkarna varannan eller var tredje dag. Undvik att placera dina tulpaner i närheten av frukt – frukten utsöndrar etylen som inte är bra för blomman.