”De är varma och fuktiga till sin framtoning, de står under Venus inflytande och lockar fram ett övermått av lust.” Detta är en brittisk beskrivning av orkidén som skrevs år 1653.
Orkidén kommer från en stor växtfamilj med en av jordens artrikaste med nästan 800 släkten och det finns omkring 30 000 arter. I Sverige finns det 50 arter som är fördelade på 23 släkten och de är alla fridlysta i hela landet. Deras blad är stora och som sitter tätt nere vid jorden och deras blommor svävar högt ovanför med ett vackert och exotiskt utseende. Blommorna förekommer i flera färger och deras hållbarhet kan vara i 1-2 månader.
Den vanligaste orkidén i Sverige är brudorkidén som även kallas för Phalaenopsis. Den finns på nästan varje fönsterbräda i de svenska hemmen och förekommer som krukväxt. Namnet orkidé betyder testiklar och kommer från det grekiska ordet ”orchis” eftersom blommans rotknölar liknar testiklar.
År 1754 gav Carl von Linné ut världens första bok Flora som hette Flora Svecia. Där skrev han att i Dalsland gav man den inhemska orkidén nattviolen till tjurar som inte ville para sig. Under flera år behandlade man orkidéerna med försiktighet eftersom man trodde att orkidéerna gav en erotisk kraft. Det finns fortfarande anledning till att vara försiktig men inte på grund av orkidéns erotiska kraft. Blomman kan väcka ett starkt habegär och för den som samlar på den sällsynta orkidén skapas en beroende framkallande hobby.
Det finns en film som heter Orkidétjuven, på engelska Adaption, den handlar om en man som spelas av Nicolas Cage där han planerar att stjäla fridlysta orkidéer för att bli förmögen. Dessutom finns det en bok som heter Orkidéfeber, en berättelse om kärlek och galenskap skriven av Erik Hansén. Den handlar om olika orkidésamlare världen över.
Orkidén är lättskött och kan leva under flera år om man tar hand om den på rätt sätt. För inomhusbruk är det viktigt att orkidén placeras där det finns mycket ljus men de direkt sol kan ge brännskador på deras blad. Regnvatten är det bästa vattna orkidén med eftersom den är kalkfattig. Under vattningen ska orkidén med sin tillhörande odlingskruka sättas ned i rumstempererat vatten i cirka 5 minuter och därefter ska den droppa av ordentligt innan den sätts tillbaka i sin ytterkruka. Det finns speciella näringar samt jord som enbart riktar sig mot orkidéer eftersom blomman är väldigt känslig, dock ska näringen endast användas under tillväxtperioden.
Visste ni förresten att orkidéns blombildning kan förbättras om man ger blomman en period med olika dag och nattemperaturer, genom att till exempel ställa den utomhus under sommaren.