Skicka blommor

Mors dag - blommor och kärlek

Varför firar vi egentligen Mors dag? Frågan känns ju självklar. Det finns otaligt många anledningar att fira Mors dag, men hur startade egentligen traditionen?

Vi får gå tillbaka ända till 1908 när amerikanskan Anna Jarvis genom att hedra sin bortgångna mor höll en gudstjänst med fokus på moderskärlek. Gudstjänsten blev väl besökt och man delade ut vita nejlikor som så småningom blev en symbol för Mors dag i många länder. Firandet spreds och 1914 blev Mors dag en officiell helgdag i USA. Först år 1919 firades Mors dag första gången i Sverige på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det gavs till och med ut en manual om hur Mors dagfirandet skulle gå till. I manualen står bl. a. att ”mor ska hedras med blommor och en liten gåva” och barnen ska hjälpa till att städa, tvätta och laga mat så mor får vila.

Traditionerna om hur man firar Mors dag ser olika ut i olika länder men gemensamt är att man ska ge bort eller skicka Mors dag blommor. Skicka blommor är alltid en uppskattad gest men det finns även andra sätt att uppvakta mamma. Varför inte en god middag på favoritrestaurangen, en spaupplevelse, luftballongtur, picknick i det gröna, ett teaterbesök, handmanikyr, en ny tröja eller en klassisk chokladask. Idéerna är många och urvalet stort kring Mors dag. Oavsett om du kommer skicka blommor eller ge bort en spaupplevelse kommer det vara uppskattad av din mamma.

I Sverige firar vi Mors dag sista söndagen i maj. I andra länder t. ex våra grannländer firas det tidigare, redan andra helgen i maj. Mors dag firas i de flesta länder och i Mongoliet firar man det t.o.m. två gånger om året. Namnet Mors dag kan variera, i vissa länder kallar man det t.ex. Kvinnans dag eller Kvinnodagen.  Internationella Kvinnodagen i Ryssland har ungefär samma innebörd som Mors dag och är en mycket väl firad dag.

Man säger att Mors dag uppkom 1909 vid gudstjänsten i Philadelphia men man menar att denna dag redan uppkom antikens Grekland och även i England på 1600-talet. Oavsett när det uppkom vet vi att mammor alltid har varit värda att firas och borde egentligen göras det varje dag. Så glöm inte bort din kära mamma på Mors dag. Skicka Mors dag blommor, bjud henne på middag eller något annat som din mamma uppskattar.

Kundservice