Höstblommande lökar

Plantering

I april-maj burkar vårlökarna dyka upp i butikerna, det är också då som det är lämpligast att plantera dem. En del finns tillgängliga ännu tidigare och dessa kan också med fördela förplanteras grunt i en kruka inomhus för att sedan flyttas ut när den sista nattfrosten dragit förbi. Detta för att få njuta av de vackra blommorna ännu längre. Vissa lökar mår bra av att lägga i vatten ett halvt dygn innan de planteras i rabatten. Exempel på sådan lök är Dahlia.
Till skillnad från höstlökarna trivs många av vårlökarna bättre om de planteras med lite avstånd mellan varandra, ca 10-30 cm beroende på lök.
Ett tunt lager jord brukar vara tillräckligt för de flesta höstlökarna, undantag finns självfallet t ex i anemonen som ska planteras ca 7 cm ner i jorden. Gödsla med benmjöl eller lökgödsel för att få starkare och vackrare lökar.

Blomtid

Juni – september i vissa fall så länge som oktober.

Forcera

Genom att forcera lökarna kommer de blomma tidigare än om de skulle planteras direkt utomhus. Med kontrollerade temperatur kan du få blomningen att komma igång snabbare.
Visa lökar lämpar sig bättre för detta än andra, några som är bra lämpade är frostkänliga begonia och kalla. Dessa planteras i byttor som fylls med en planteringsblandning av sand, torv och trädgårdsjord. Temperaturen bör för de flesta höstlökarna hålla sig mellan 15-18° C, och gärna i ett svagt upplyst rum. När de första bladen visar sig kan byttorna flyttas till ett rum med fullt dagsljus.
Plantera sedan ut när soldagarna här blivit fler och längre och frosten har försvunnit för säsgongen, någon gång mellan april och maj. Olika lökar är olika känsliga, begonia t ex väntar gärna till andra halvan av maj.
Visa lökar behöver acklimatisera sig innan de planteras ut, då gör man som så att man tar ut dem under dagen när det är soligt och ta in dem igen under natten under en tid innan de slutligen får stanna ute.
Ranunklar lämpar sig för att planteras i krukor och lådor utomhus redan i början av året. 

Delivery1
LEVERANS SAMMA DAG Direkt till dörren
Basket1
BETALA MED SWISH Beställ enkelt och snabbt
Flower1
BLOMMOR & PRESENTER Gåvor för alla tillfällen
Pin1
LEVERANS I HELA VÄRLDEN via vårt stora floristnätverk