Mitt konto

Stolta gladiolus

röd orangea gladiolus

Gladiolus är en av våra ståtligaste snittblommor. Den odlas även med fördel i trädgården. Det är enklare än man tror faktiskt, så länge som man kommer ihåg att plocka upp knölarna innan de förfryser.

Gladiolus kallas även ibland sabellilja. I Romarriket sågs gladiolus också som en symbol för gladiatorerna. Blomman tillhör irissläktet och växer vilt i västra och centrala Europa, centrala Asien och framförallt i södra delarna av Afrika, där de flesta varianter finns. Till Europa kom gladiolus från Afrika på 1780-talet. De första blommorna såldes i Gent, Holland, varför dessa också kom att kallas ”gentgladioler”.

Gladiolus finns i mängder av färgnyanser

Gladiolus finns i en mängd färger och varianter, nästan alla upptänkliga färger utom klarblå nyanser. Det finns även flerfärgade med teckning i avvikande nyans på kronbladen.

Gladiolus är en knölväxt som blommar hos oss på sensommaren och hösten. Den odlas dock främst i varmare klimat, och till viss del i växthus och därför kan det gå att få tag i blomman året runt, men den förekommer hos floristerna framförallt på hösten.

Det finns många olika varianter av gladiolus, de stora fjärilsgladiolerna kan bli upp till 70-120 cm höga. De har mindre blommor än en annan variant som kallas storblommig. De storblommiga blir även de över en meter höga som störst. Men det finns också mini- och dvärgvarianter som blir mindre, runt 40-90 cm.

Gladiolus är generellt ganska enkla att odla. Det finns de som är mer härdiga än andra, men för att vara på den säkra sidan ska man plantera knölarna när risken för nattfrost är över. Precis som dahlia är gladiolus en knölväxt, och knölarna placeras cirka 10 cm djupt ner i marken. Man kan förstås också förkultivera blommorna inomhus, för att sedan plantera ut när frosten har gett vika. Detta ger oftast tidigare och längre blomning. De flesta gladiolus trivs bäst på en solig och skyddad plats med väldränerad jord, så att knölarna inte blir för blöta. Annars riskerar de att ruttna.

När frosten sätter in igen är det bäst att ta upp knölarna, klippa av stjälkar och förvara dem inomhus på en sval och torr plats. Vissa sorter kan klara sig i jorden, men man måste då se till att skydda dem med någon slags övertäckning och bortledning av för mycket vatten eller fukt.

 gladiolus i olika färger

Så sköter du dina gladiolus

Gladiolus som snittblomma är mycket effektfull. De passar bäst i ensamt majestät, ett stort fång i en vacker vas, eller en enskild blomma i cylindervas eller flera. Om du sköter om blommorna är de också väldigt hållbara, de kan stå inomhus i upp till 10 dagar.

Du sköter gladiolus som andra snittblommor. Ge stjälkarna ett färskt snitt, placera i kallt vatten, gärna med näring, och se till att inga blad hamnar under vatten eller riskerar att göra det. Byt till färskt vatten med jämna mellanrum för längre hållbarhet. Ett tips är att köpa blommorna när de nedersta blommornas färg börjar synas, men innan de är helt utslagna. Du bör också nypa bort vissna blommor, då har alla knoppar större chans att slå ut.