Skicka blommor

De eviga rosorna

Mörkt rosa rosor

Rosor finns i en mängd varianter, färger och former. Den enda färg som inte finns naturligt är blå rosor. En av de allra mest populära och kända är den Grand prix, en av de allra största varianterna.  Naomi och Passion ligger också på topplistan av de populäraste rosorna.

Rosen Grand Prix har en riktigt djup röd färg, ett riktigt stort blomhuvud och lång stjälk (från 50 – 100 cm) som också är mycket stabil. Den här rosen är till exempel oerhört populär vid Alla hjärtans dag, då många väljer att skicka en enda röd ros. På grund av sin popularitet brukar efterfrågan vara så stor under Alla hjärtans dag att priset på rosen går upp kraftigt. Grand Prix rosen odlas på många platser, men de som brukar anses som allra finast i kvalitet kommer från ett fåtal odlare i Holland.

 

Rosornas språk

Röda rosor har ett ganska tydligt symbolvärde för de allra flesta av oss. Beroende på om du skickar en enda ros, tre, sju, tio eller fler röda rosor så sägs det betyda olika saker. Och det är inte bara de röda rosorna som talar ett visst språk. Färgen på rosen har en särskild betydelse, till exempel står den gula rosen för vänskap, medan den vita står för det oskuldsfulla. Betydelsen kan dock skilja sig åt beroende på land och kultur, så det kan vara bra att vara lite uppmärksam om man ska skicka rosor utomlands. Till exempel betyder tre gula rosor "Du är min vän” här i Sverige, medans det i Norge kan handla om otrohet.

En enskild röd ros kan dock inte gå fel någonstans. Det är ett universellt språk som enkelt och koncist betyder ”Jag älskar dig”. Därför är det ett enkelt och säkert val till exempel till Alla hjärtans dag, eller när du är i början av en romans. En gul rosbukett är i Sverige neutralt, gula rosor tolkas som ett tecken på vänskap, men passar naturligtvis särskilt bra för den som älskar just gula rosor. Rosa rosor å sin sida symboliserar förälskelse, ungdom och kärlek.

 

Sköt om dina rosor

Rosor kan hålla riktigt länge om du sköter om dem väl. Först och främst ska du se till att få dem i vatten så fort som möjligt. Du börjar förstås med att ge rosorna ett färskt, diagonalt snitt. Använd kniv eller skärverktyg, om du använder sax trycks porerna ihop och rosens förmåga att suga vatten minskar. Snittytan ska minst vara 2 cm lång. Ju större snitt, desto bättre sugförmåga. Vattnet i vasen ska vara varmt, närapå hett. Cirka 50-60 grader är en bra temperatur. Glöm inte att rensa bort blad som ligger under vattenlinjen, dessa påskyndar bakterietillväxt som rosorna inte mår bra av.

Blomsternäring är också bra om du vill förlänga hållbarheten. Viktigt är också att du använder en helt ren vas, som inte innehåller rester av bakterier från en gammal bukett. Blomsternäring bidrar dock också till att hålla bakterierna borta.

Rosor i olika färger i en vas

Kundservice