Mitt konto

Vilken form ska brudbuketten ha?

Det finns många olika former att välja mellan på brudbuketter, vilken form passar dig bäst? 
De vanligaste formerna är handbunden, rund, droppformad och hängande. Självklart finns det många andra former och det är bara fantasin som sätter gränser. Vad sägs om en blomsterhatt, ett blomarmband, en  blomsterboll, en bukett i väska med mera.

Det brukar sägas att storleken på bruden får avgöra formen och storleken på buketten. En lång brud en droppformad bukett, en liten brud en nätt rund bukett, en större brud en spretig bukett.
Men det är nog mer lämpligt att tänka i proportioner till klänning och stil och tema på bröllopet så att det blir enhetligt. En bra idé är att ta med sig klänningen eller en bild på klänningen till floristen. Till en stor yvig klänning med flera lager kjol passar det kanske inte med en liten sparsmakad bukett, oavsett om bruden är liten och nätt eller ej.

Vilken sorts blommor som man väljer påverkar också formen. En  rundbunden brudbukett  med rosor blir väldigt jämn i formen medan en rundbunden brudbukett med kallor eller liljor får ett spretigare uttryck och kan upplevas som lite mer livfull.

Handbunden brudbukett

En handbunden bukett är alltid rund och den är oftast lite billigare än en i oasis. Med en handbunden kan du få vackra sidenband som omsluter antingen långa eller kortare stjälkar, dessa kan du sedan dekorera med pärlnålar, berlocker och annan utsmyckning. Detta blir då ytterligare ett element där man kan få in och matcha bröllopets tema och stil. Vill du ha en enkel brudbukett så är detta formen för dig.

    

Rund brudbukett

Antingen handbunden eller i oasishållare. Fördelen med hållare är att handtaget blir inte större eller tjockare bara för att du har fler blommor. Dessutom så får blommorna vatten då det sitter i oasisen och håller sig vackra lite längre och lite bättre.

      

Droppformad brudbukett

Den droppformade brudbuketten är en  klassisk brudbukett. Den binds i en oasishållare, vilket gör det lättare att placera blommorna i en samspelande harmoni. 

      

Hängande brudbukett

Det finns fler varianter på hängande brudbuketter än den ovannämda droppformade. Rakt hängande, båge, band som hänger ner, en liggandes i famnen eller kanske en brudbukett som hänger ner över axlarna är några exempel.  Hängande brudbuketter kan vara både handbundna eller i oasishållare.

      

Dekoration i brudbuketten

Dekoration i form av till exempel hjärtan på tråd, murgröna, långt gräs, trollhassel, vackert färgad ståltråd eller naturfibertråd kan påverka formen på brudbuketten mycket. Grundbuketten i sig kan ha en form men med hjälp av ovan nämnda kan man få fram en annan form på brudbuketten.
Exempelvis en rundbunden bukett kan få en hjärtform med hjälp av en ram i trollhassel, eller en kvadratisk form med hjälp långt stabilt gräs. Fler exempel på dekoration är kristall- och pärlnålar, siden- och spetsband, tunn ståltråd, ullgarn eller smycken och berlocker i brudbuketten.
Välj dekoration som samspelar med temat på bröllopet om ni har ett särskilt sådant.