Tips och råd inför att beställa brudbukett

Er stora dag närmar sig och det är mycket att tänka på, inte minst brudbuketten.
Vilken färg? Vilken form? Vilka blommor? Hur ser budgeten ur? Frågorna är många och svaren är inte alltid givna.

Till att börja med så är det lättare att matcha buketten till klänningen än tvärt om, välj klänning först helt enkelt. Det brukar sägas att för att minska risken att buketten tar över och/eller inte riktigt kommer till sin rätt ska man matcha formen på brudklänningen och till brudbuketten.  Till en större brud passar en vid och ymnig bukett, till en mindre brud passar en nätt bukett bättre, till en lång brud passar en droppformad eller en med långa stjälkar. Däremot är det nog mer lämpligt och vackert att matcha buketten i proportioner till brudklänningen och stil och till temat på bröllopet.
Droppformade, ovala och runda är de vanligaste formerna, nu på senare år har de blivande brudarna dock blivit något djärvare i sina val av brudbukett, både vad gäller form och blommor.

Brudbukett handbunden med vita freesia och rosa rosor   Rund brudbukett med ängsblommor i lila och vitt   Brudbukett handbunden med röda och orangea blommor

Att välja blommor

Att välja sin favoritblomma till brudbuketten kan vara en god idé, buketten blir mer personlig. Tänk på vilken säsong det är, finns blommorna du har tänkt dig? Vilket substitut kan du tänka dig om de inte finns? Floristerna brukar ha bra tips och idéer och dessutom pärmar och tidningar att bläddra i och låna hem för inspiration. De populäraste blommorna till brudbuketter är rosor, liljor/kalla och orkidée, dessa finns också att få tag på året om.

Tänk på att brudbuketten förutom brudklänningen ska matcha eller komplettera brudtärnans klänning och övrigt arrangemang på bröllopet för att få en helhet och undvika ett spretigt intryck.
Det sägs att en blå blomma i buketten bringar lycka åt bruden, om buketten går i andra färger kan blomman gömmas så att bara bruden ser den.

Mer än bara buketten

Tänk på att det kanske ska ordnas mer blommor än just brudbuketten.  Corsage såväl till brudgummen som marskalk och eventuellt till mor och svärmor, brudtärnans bukett, hårblomma och dekoration. Allt detta bör med fördel gå i samma färgsättning och blommor som brudbuketten.
Förr fanns traditionen att brudgummens corsage var en blomma plockad ur brudbuketten för att symbolisera att brud och brudgum bands samman livet ut.

Tänk på att beställa och prata med floristen i tid, ungefär 1-3 månader innan bröllopet. Be gärna att få se floristens tidigare brudbuketter och fråga om du kan få se ett utkast till buketten innan, detta för att försäkra dig om att du kommer bli så nöjd som möjligt på er dag.

Traditionen säger att det är brudgummen som ska beställa blommorna, som en gåva till sin blivande brud. Se då till att han har med sig bild både på bruden och brudklänningen alternativt har klänningen med sig.

brudbukett hängande med gula och gröna blommor     brudbukett hängande med sukulenter och rosor

Fler tips vid val av brudbukett

 Form på bruketten           Färg på brudbuketten         Temabuketter                   Bröllopsblommor

                            

Kundservice