Cancer och mirakel

Jag heter Charlotta och jag har en historia att berätta, en historia som tyvärr är allt för vanlig. Jag drabbades av cancer och hela livet vändes upp och ned.


I december 2012 kände jag en knöl. På luciadagen åkte jag och min man till lasarettet för att få beskedet. ”Du har bröstcancer Charlotta.” Allt blev svart. Jag sjönk in i mig själv och skrek i panik utan att ett enda ljud kom från mina läppar. Två tumörer hade hittats. Hela bröstet skulle opereras bort och sen skulle det bli cellgifter och strålning. Min första fråga blev, vad ska jag säga till barnen? Säg som det är, svarade läkaren. Men de är ju så små, bara ett, två och fyra år, fick jag fram.


Det blev månader av undersökningar, operationer, behandlingar och snurrande kaotiska tankar. Håret föll tillsammans med de förr så självklara framtidsplanerna. 35 år gammal satt jag och planerade min begravning. Bland annat undrade jag om jag verkligen ville att  barnen skulle få vara där. Jag ville ju att de skulle minnas mig levandes och varm. Om de ens skulle minnas mig. Det är 50 procents risk att jag inte klarar mig, sa jag till en läkare jag mötte. Nej Charlotta, sa han, du har 50 procents chans att klara dig. Jag tyckte om hur han kunde vända på allt och få det att låta mer positivt.


Några vänner försökte trösta mig. Vilken tur att det bara är bröstcancer, det kan man bota idag, sa de tröstande. Flera av mina nyfunna vänner i den här nya konstiga cancervärlden dog. Flera barn förlorade en förälder. Jag kramade mina tre små och undrade om jag stod på tur. Bara bröstcancer? I min hals hittades en knöl. Ny cancer. Denna gång sköldkörtelcancer.


Sju månader efter mina behandlingar blev jag, mot alla odds, oväntat gravid. I min sargade kropp bosatte sig ett litet liv. Han blir snart tre år. Med honom föddes även ett hopp om en framtid för mig. Jag har fått varit med på både skolstarter och skolavslutningar, läxläsning, fredagsmys och bråk om för mycket iPadanvändning. En vardag. En underbart vanlig vardag. Jag har även fått nå ett av mina mål, att fylla 40 år.


Charlotta Lindgren, 40 år


Kundservice