Mitt konto
Röda anemoner gul bakgrund

Anemoner – fakta och skötselråd

Bukettanemon, anemone coronaria, är en vacker och skir snittblomma som tillhör ranunkelsläktet. Den finns i ett antal olika färgnyanser; vitt, rosa, blå, röd och lila, och även enkla, halvfyllda och fyllda blomvarianter. I vilt tillstånd är den en knölväxt som härstammar från medelhavsområdet.

Anemonerna sägs ha fått sitt namn från det grekiska ordet anemos som betyder vind. I överförd mening syftar man på de varma vårvindarna som får dessa blommor att öppna sig.

Anemoner är en älskad snittblomma som säljs i blomsteraffärerna framförallt under vinter och vårvinter. När du ska köpa anemoner bör du välja exemplar där knopparna precis börjat visa sin färg. Blommorna är ganska känsliga för stötar och man bör därför vara aktsam när man transporterar hem sina anemoner.

Vad symboliserar Anemoner? - Det hittar du Här!

Så sköter du dina anemoner

Anemoner ska snittas om innan de sätts i vas, precis som andra snittblommor. De placeras i kallt vatten, men behöver dock ingen näring. Tänk på att plocka bort blad som hamnar under vattenlinjen för att bakterietillväxt inte ska skada blommorna. Hållbarheten är cirka upp till en vecka.

Du kan förlänga hållbarheten genom att placera anemonerna svalt. Lagom med ljus gör att färgen djupnar, men för mycket ljus och värme gör att den slår ut för fort och blommar därför över betydligt snabbare.

Det är naturligtvis möjligt att odla bukettanemoner också. De kan övervintra i de södra delarna av landet förutsatt att de placeras på en skyddad, varm och solig plats. Eller så fungerar de väl som ettåringar eller utplanteringsväxter.

Andra snittblommor so håller sig vackra länge hittar du - Här!