Historien bakom Alla hjärtans dag

Historien bakom Alla hjärtans dag

När du ska ta reda på var och hur Alla hjärtans dag verkligen startade, finns det många trådar att följa. I detta fallet måste vi gå hela vägen tillbaka till antiken. Liksom många andra traditioner har det förändrats i både utseende och karaktär flera gånger under århundradena. Vissa tycker säkert att dagens Alla hjärtans dag är en kommersiell dag.
Men... allt är i kärlekens tecken, och en kärleksfull hälsning, en blomma eller en kram får oss att känna oss lyckliga och uppskattade! Här är några historier om Alla hjärtans dag genom åren.

Vill du skicka blommor till Alla hjärtans dag? Då har du kommit till rätt plats.

Skicka blommor till Alla hjärtans dag
En fågel för ett lyckligt äktenskap

Om en ung kvinna såg en sparv, betydde det att hon skulle bli lyckligt gift, om än med en fattig man. En rödhake betydde äktenskap med en seglare, och en steglits ett tecken på att de skulle gifta sig rikt. Teorin är ännu inte motbevisad!!

Ros till Alla hjärtans dag
Näsduken

Förr i tiden hade unga väldigt få möjligheter att träffas eller vara ensam tillsammans. Därför kunde kvinnor "tappa" (en doftande) näsduk vid utomståendes fötter för att locka till sig uppmärksamheten.

Röda rosor
I romantikens hemland

I romanikens hemland, Frankrike, mer specifikt i Lorraine, skrev unga män listor över vem de ville få som sin "valentin". Om en kvinna valdes av flera fick det avgjöras av en "domstol", vem som skulle få vem. Den valda kvinnan fick sen små presenter under hela det kommande året.

Alla hjärtans dag godis
Ett X för en kyss

Om man inte kunde läsa eller skriva, skrev man bara ett X i brevet eller dokumentet istället för en signatur. Senare (och kanske speciellt för Alla hjärtans dag) kom X:et att symbolisera kyssar. Ett X för varje kyss...

Alla hjärtans dag brev
Ett bål för kärleken

Under medeltiden hölls en fest med ett stort brinnande bål för att jaga bort vintern. Kvinnorna kunde välja kavaljer och de var sedan tvungna att hoppa över askan efter bålet. Om man klarade det, utan att kläderna brändes, betydde det att man troligen skulle gifta sig innan året var över.

Alla hjärtans dag gåvor
Alla hjärtans dag gåvor

Blommor är en klassisk gåva på Alla hjärtans dag - och helst röda rosor. Gärna tillsammans med hjärtformad choklad, ett kort med hjärtan på, eller hjärtformade smycken. Vem ska du ge en alla hjärtans dag gåva?

Februari - kärlekens månad

  • Under antiken var mitten av februari förknippad med kärlek och fertilitet.
  • Grekerna ägnade denna period åt bröllopet av Zeus och Heras, som också gav kärlek och fertilitet.
  • I det antika Rom firade man fruktbarhetens gud, Lupercus. Unga män sprang halvnakna genom gatorna efter att ha offrat getter och druckit vin. Unga kvinnor som var lyckliga nog att få närkontakt med någon av de unga männen hade uppenbarligen inte problem med att bli gravid.
  • Under medeltiden trodde man att fåglar parades i februari och denna period förknippades med kärlek. När alla hjärtans dagstraditionen uppstod började unga älskare utbyta små brev där de kallade varandra "min valentin".
  • Den ursprungliga valentinen måste dock vara St. Valentin som genomled martyrdöden den 14 februari 270 AD. En tidpunkt då kejsaren hade avskaffat äktenskap för att förhindra att fattiga soldater skulle komma hem från kriget, insisterande att Alla hjärtans dag var för att fira äktenskap. Valentine fängslades och dömdes till döden. Innan han dog, skall han ha gett fångvaktarens dotter ett hjärtformat brev där det stod "Din valentin".