Leverans samma dag Betala med Swish 7 dagars garanti 

Blomsterlökar för alla trädgårdfantaster

Blomsterlökar är en fröjd för alla trädgårdsälskare. Många är vi som älskar dessa oansenliga små knölar. Vi påtar förväntansfullt ner dem i jorden och som genom ett trollslag förvandlas de till blomsterprakt några månader senare.

Vårlökarna det vi nordbor oftast fokuserar mest på, ett naturligt drag hos ett folk som ständigt längtar efter den varmare årstiden. Att plantera vårlökar på hösten som dyker upp när vi som mest behöver det är en fröjd. Efter en kall och glåmig period slås vi av blomsterprakten från tulpaner, narcisser, pärlhyacinter, krokus, iris, scilla och många, många fler vackra vårblommor.

Men just när vårblommorna står i sin fulla prakt är det dags att börja planera för resten av säsongen. Och då tänker vi främst på höstlökarna, de som blommar på sensommaren och höst. De mest populära är förstås dahlian och gladiolus, men det finns även andra underbara varianter att prova som freesia, bukettanemon, liljor, agapantus och monbretia. De flesta av höstlökarna är inte speciellt frosttåliga och bör därför tas upp under vintern, såvida de inte planteras mycket skyddat i en varmare växtzon. Undantaget är liljorna som faktiskt kan klara vintern i jorden.


Tips för att plantera blomsterlökar

En rolig del av att plantera blomsterlökar är själva planeringen, att visualisera blommorna i sin fulla prakt precis på det sätt som du hade tänkt dig. För det första ska du tänka på att plantera lökarna i grupper och inte sprida ut dem en och en, det blir vackrare med blommor i grupp. Om du dessutom väljer ett antal olika löksorter med varierande blomstertid kan du till våren få en trädgård eller rabatt som bjuder på färgprakt redan i mars och varar ända in i juni. Och med höstlökarna kan du få blomsterprakt ända in i oktober i landets sydligare delar.

Ett annat knep är att välja arter med olika läng på stjälkarna. Olika nivåer vid blomningen skapar ett livfullt intryck. Sen är det förstås en smaksak hur du vill planera färgsättningen av dina rabatter. Kompletterande tvåfärgat, flera nyanser av samma färg, eller ett sprakande färgfyrverkeri utan några hämningar alls.

Det bästa för lökarna är om bladen sedan får vissna ner av sig själva innan de tas bort. Om man då inte står ut med vissna blad i rabatten kan man välja att plantera i lökkorgar. Korgarna grävs sedan ner i rabatten och när blommorna vissnat gräver du upp korgen och placerar den på ett mindre synligt ställe där blommorna och bladen kan vissna i fred.

Tänk också på att plantera dina lökar snarast efter att du har köpt dem. Blomsterlökar är en färskvara som mår bäst av att komma i jorden så snabbt som möjligt. De mår också som bäst om du tillsätter lite näringsrikt benmjöl vid planteringen.

Mindre lökar som till exempel krokus och pärlhyacint ska planteras ganska grunt medan större lökar som tulpan sätts djupare. Tumregeln bör vara att gropen ska grävs cirka tre gånger så djup som lökens storlek.

Blomsterlökar i kruka

Om du saknar trädgård är det inget som ska hindra dig. Blomsterlökar kan förstås också planteras i kruka och placeras på balkongen eller inomhus. Lökarna kan planteras i nästan vilket kärl som helst, bara din egen fantasi sätter gränsen. Och de behöver inte ens stå i jord, så länge de får fukt, då lökarna innehåller tillräckligt med näring i sig själva.

Inomhus ska du tänka på att inte utsätta dina blomsterlökar för direkt solljus eller för hög värme. Om du ställer dem svalt under natten förlänger du dessutom hållbarheten.