Skicka blommor

Alla hjärtans dag historia

Varför fira Alla hjärtans dag? Anledningen känns självklar för många men det är en ganska ny högtid för oss i Skandinavien. Alla hjärtans dag historia sträcker sig långt bak. Helgonet Valentinus började firas den 14 februari i den katolska kyrkan på 400-talet. Vem denna Valentinus var är inte helt klart! En kärleksfull martyr? Det finns många olika historier om vem denna Valentinus skulle kunna vara. Under medeltiden kopplade man ihop högtiden med just kärleken som vi uppfattar den idag. Unga män och kvinnor skulle finna sin partner ”sin Valentine”. Senare under 1300-talet blev Valentinedagen en fest för ungdom och förälskade. Det uppstod en sed att skriva kärleksbrev rimmade dikter till sin älskling.

Traditionen att skicka blommor på Alla hjärtans dag är en gammal tradition. Störst av alla länder som firar Alla hjärtans dag är USA och Storbritannien. Det är också härifrån traditionen har spridit sig till andra länder såsom Sverige och resten av Skandinavien. Traditionen som den är idag kom från USA till Sverige på 1960-talet. Under 1990-talet fick Alla hjärtans dag sig ett uppsving då många skolor i Sverige erbjöd tjänsten att skicka en röd ros till en nära vän eller någon man var förälskad i. Numera skickas 10 000-tals Alla hjärtans dag blombud i Sverige den 14/2. För varje år är det fler och fler människor i Sverige och resten av Skandinavien som väljer att visa sin uppskattning med en vacker Alla hjärtans dag bukett.

Många väljer att göra sin Alla hjärtans dag beställning i en webbutik på nätet medan andra gärna gör sin beställning på det traditionella sättet i en blomsterbutik. Under Alla hjärtans dag perioden ökar försäljningen av Alla hjärtans dag blombud lavinartat. I och med det ökar också försäljningen och importen av röda rosor, liljor, gerbera, tulpaner och andra röda blommor. Även rosa rosor, liljor, tulpaner och andra rosa blommor är mycket populärt till Alla hjärtans dag.

På grund av att så många vill skicka blommor under alla hjärtans dag kan priserna på speciellt röda rosor gå upp till nästan de dubbla. Importen av röda rosor till Sverige och även andra länder ökar till mer än de dubbla under dagarna innan Alla hjärtan. I Sverige har Alla hjärtans dag under de senaste åren blivit en mycket stor högtid för florister och blomsterhandlare. Det är under denna vecka som en stor del av deras årsinkomst kommer in. I jämförelse med andra länder där denna högtid funnits under en längre tid är den ännu mera viktigt för människor i blomsterbranschen och för deras kunder. Här är Alla hjärtans dag en väldigt stor högtid och man lägger ner mycket tid och pengar på att hitta den rätta Alla hjärtans dag presenten, middagen och blommorna.

Att få blommor som visar att man är älskad eller att någon tänker på dig är lika välkomnat både hos män och kvinnor. Statistiskt sett skulle man kunna tro att det är flest män som skickar blommor på Alla hjärtans dag, men undersökningar visar att det faktiskt är fler kvinnor som gör det. Många kvinnor väljer att skicka blommor till sin mamma, dotter, farmor, mormor, svärmor eller väninna. Visst skickar också män Alla hjärtans dag blombud men många män väljer också att gå direkt till floristen och köpa blommorna för att sedan leverera dom själva till sin fru, flickvän, mamma eller kanske till och med svärmor. Oavsett hur man gör så är båda sätten lika uppskattade hos både män och kvinnor.